Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA
Koordinator SDP-a za IX izbornu jedinicu Ivan Klarin (Foto: Arhiv Trisa)

Ivan Klarin:
‘Kako je nafta došla u vodovod? Za sve je kriva Josipa Rimac’

Koordinator SDP-a za IX izbornu jedinicu Ivan Klarin (Foto: Arhiv Trisa)

Za probleme s vodom u mreži šibenskog Vodovoda i odvodnje d. o. o. saborski zastupnik Ivan Klarin s konferencije za novinare optužio je zagađenje iz kruga kninske tvornice DIV, gradonačelnicu Josipu Rimac koja je pogodovala toj tvrtci i propustila sanirati zagađenje, te župana Gorana Pauka koji je politički štiti. Ivan Klarin na konferenciji za novinare SDP-a (Foto H. Pavić) (4)

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac, tvrdi Klarin, glavni je krivac za stanje s vodoopskrbom u kojem su se našli stanovnici Šibensko-kninske županije jer nije ništa poduzela oko sanacije otpadnih voda uz tvornicu DIV, iako je po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Kninu iz 2010. i potvrdi presude iz 2012. godine to morala napraviti. – Zavod za javno zdravstvo radio je analizu još 2009. godine i to na poziciji manastrira Krka, gdje je ustanovljena nedopuštena koncentracija sedam teških metala. Kada sam prije nekoliko mjeseci na licu mjesta upozoravao na taj problem rugali su se sa mnom, i gradonačelnica Grada Knina i njeni zamjenici. Međutim danas vidimo da je nastala panika s opskrbom pitkom vodom. Glavni krivac za ovakvo stanje je isključivo gradonačelnica Knina Josipa Rimac, koja je 2010. godine pogodovala je tvrtki DIV na način da je dobila zemljište od države i prodala DIV-u po pet kuna po metru četvornom iako je procjena vještaka bila sto kuna. K tome 2011. godine je naložila Gradskom vijeću Knina da DIV oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od šest milijuna kuna. Time je počinila kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti – rekao je Klarin i pozvao DORH da istraži slučaj. Traži od odvjetništva da preispita njenu odgovornost zbog nepostupanja po sudskim presudama i zbog pogodovanja DIV-u. On je siguran da se nakon velikih kiša zagađenje iz bare uz tvornicu Orašnicom i Krkom prelila do vodovoda.

–  Činjenica koja ide u prilog mojim tvrdnjama je i to da već dva dana 50 radnika DIV-a stavlja plutajuće brane na Orašnicu, da se iz te crne jame otpad nadalje ne prelijeva u Krku – rekao je Klarin.

– Najmanje pet godina se zna za taj problem, a županu Goranu Pauku je važnija politička zaštita Josipe Rimac od zdravlja građana Šibensko-kninske županije. Ovo nije izoliran slučaj. Sve ove dane smo svedoci takvog amaterskog ponašanja. Kako to da, prema njihovim tvrdnjama, voda iz vodovoda prije tri dana nije bila ispravna ni za radne strojeve, a danas je dobra za piće? Tkoga tu koga štiti? Je li jedna analiza zavoda za javno zdravstvo dovoljna?  Upozoravam da ovo nije zadnji slučaj onečišćenja vode. Za svake veće kiše, dok se to ne sanira, imat ćemo identične posljedice. Koliko dugo pijemo otrovnu vodu, jeli ta voda dobra danas, kako je onečišćenje dospjelo u izvorište, pitanja su na koja župan Goran Pauk nije odgovorio isključivo zato jer štiti gradonačelnicu Knina Josipu Rimac – rekao je Klarin i zatražio od kninske gradonačelnice da podnese ostavku iz moralnih razloga.Kiše počistile kninsku lagunu mazuta (Foto H. Pavić) (8)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI