Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Zadnja vijest: Komadina i Obersnel uspjeli sakupiti potpise za izvanrednu konvenciju!

Zadnja vijest:
Komadina i Obersnel uspjeli sakupiti potpise za izvanrednu konvenciju!

603819_559643340747817_66060896_n

Ako je tko mislio da će “riječka frakcija” čekati prekriženih ruku Glavni odbor SDP-a i njegov epilog u obračunu Milanović – Linić, taj se gadno prevario. Prema pouzdanim informacijama s kojima portal TRIS raspolaže, na inicijativu Vojka Obersnela i Zlatka Komadine, u tajnosti, daleko od znatiželjnih medija čija je pažnja ciljano usmjerena na sutrašnji Glavni odbor stranke, prikupljeni su potpisi čak šest županijskih organizacija SDP-a za sazivanje izvanredne konvencije!  S potporom Primorsko-goranske, Zagrebačke, Istarske, Ličko-senjske, Zadarske i Požeško-slavonske županijske organizacije, u skladu sa Statutom SDP-a,  zatražit će se sazivanje izvanredne konvencije. A to znači izbor novog vodstva SDP-a…

Prema našim izvorima, na Glavnom odboru će se javno glasati o odluci Predsjendištva SDP-a da se Slavko Linić isključi iz stranke, jer je tako bilo i u svim ranijim slučajevima izbacivanja “nepoćudnih” članova. Očekuje se prijedlog za tajno glasovanje, ali, prema procjeni našeg izvora to neće proći, pa će Glavni odbor vjerojatno ipak imati većinu za Linićev odstrel. Ali, time, očigledno nije završena agonija predsjednika stranke Zorana Milanovića. Jer, riječka inicijativa za izvanrednu konvenciju potpuno je legitimna i u skladu sa Statutom, koji propisuje da se izvanredna konvencija mora sazvati ako je zatraži najmanje pet županijskih organizacija. Vodstvo “riječke frakcije” osiguralo je potporu čak šest ŽO. Očekivano je da su uz bok Primorsko-goranskog SDP-a stali i Istrijani jer je tamošnje vodstvo izabrano unatoč protivljenju Milanovića. Zagrebačka organizacija na čelu s Davorom Bernardićem, koji nimalo nije po volji šefu SDP-a, po naravi stvari je u tom krugu,a Ličko-senjska je, kako neslužbeno saznajemo, pod snažnim utjecajem Zlatka Komadine. Konačno Zadarska potpora treba se zahvaliti Renati Sabljak koja je puno bliža Rajku Ostojiću negoli Zoranu Milanoviću, a Ostojić je, kako znamo, u ovom ratu do “zadnje kapi krvi” stao na stranu Slavka Linića. U svakom slučaju, nakon službenog podnošenja inicijative za sazivanje izvanredne konvencije, ona se po Statutu mora održati u roku od 30 do 90 dana, a s obzirom  na sezonu godišnjih odmora, za očekivati je da bi to moglo biti početkom rujna.

Na izvanrednoj konvenciji, za razliku od Glavnog odbora, Zoran Milanović ima slabe izglede politički preživjeti udar nezadovoljnog članstva. Očekuje se Milanovićev pad, izbor novog vodstva SDP-a i konzekventno tome, prijevremeni parlamentrani izbori. I još jedan poraz socijaldemokrata koji u te izbore ulaze nevjerojatno podijeljeni i oslabljeni unutarnjim previranjima.  Za HDZ će to biti nikad lakša pobjeda, smatra naš dobro obaviješteni izvor.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI