Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna – Zlatko Komadina, kandidat za šefa SDP-a: Milanovićev izazivač iz prkosa

Portret tjedna – Zlatko Komadina, kandidat za šefa SDP-a:
Milanovićev izazivač iz prkosa

portret_tjedna_komadina

Dan uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a, stranke koja prolazi povijesnu krizu izazvanu, uz ostalo, žestokom “razmjenom vatre” između Slavka Linića i Zorana Milanovića, kojekakve spekulacije su u opticaju. Razmatraju se hipotetski scenariji i epilozi SDP-ova “rata do istrebljenja”, i malo što je u tom obračunu  izvjesno. Ali, jedno jest. Zlatko Komadina (56), “počasni commendatore”(titulu mu je dodijelio talijanski predsjendik Carlo Azeglia Ciampi), na idućim unutarstranačkim izborima, bili oni redoviti ili izvanredni, kandidirat će se za novog šefa SDP-a. Šta mu bi?! Afekt, revolt, prkos zbog odluke Predsjedništva da se ambivalentnog Slavka Linića izbaci iz SDP-a, konzekventno njegovom vehementnom obračunu s predsjednikom Partije Zoranom Milanovićem, kojega je optužio čak i za zloupotrebu “službi”, odnosno, neovlašteno prisluškivanje i praćenje. A kad netko ulazi u ring pod afektom, zbilja se svašta može očekivati.

Zar nije riječ o političaru s najkraćim ministarskim mandatom, koji je dobrovoljno abdicirao, ostavljajući portfelj pomorstva, prometa i infrastrukture ambicioznijim i prepotentnijim od sebe, a čin kapitulacije pravdao “zdravstvenim razlozima”?! Nikad nismo saznali gdje mu je zdravlje “zaštekalo”, je li u pitanju bilo srce, bubrezi, možda, pluća. Ni danas ne znamo radi li se o akutnoj bolesti ili nekom prolaznom, zdravstvenom “incidentu”. A možda je zdravlje bilo samo alibi za panični bijeg iz Vlade Zorana Milanovića, za koju je vidoviti Komadina već tada procijenio da klizi stranputicom, ravno u ambis? I to predvođena lokomotivom baš njegova konfuznog, devastiranog resora u kojemu prometala manje-više stoje, ali zato Milanovićevi ambiciozni ministri jure dvjesto na sat na svojim karijerističkim putovanjima.

Je li Komadina ozdravio…?

Dakle, ako Komadina doista ozbiljno misli “rušiti” stranačkog šefa s užarenog SDP-ova trona, morali bismo znati je li ozdravio. A nekako se bojim da nije…

Naime, što? Ovaj rođeni Ljubljančanin, s riječkim odrastanjem i obrazovanjem, a opatijskom adresom, diplomirani inženjer, SDP-ovac od 1990., triput biran za župana primorsko-goranskog, od 2004. potpredsjednik SDP-a, izabran je potkraj 2011.u Milanovićev tim za “prometni sektor”, da bi ostavku na ministarsku dužnost podnio nakon jedva tri mjeseca (4. travnja 2012.)!!! Kod nekih je izazvao empatiju, a kod drugih osudu i trajnu političku diskvalifikaciju. Mnogi su ocijenili da je ovaj ugledni riječki socijaldemokrat, s nepobitnim formalnim referencijama i za najviše dužnosti u državi, zapravo pobjegao od odgovornosti glavom bez obzira, kad je vidio u kakvu je “kašetu brukava upao”. A tko nema hrabrosti nositi se i s najtežim izazovima, što Kalmetina “pomorsko-prometno-infrastrukturna ostavština” svakako jest, taj u arenu ne ulazi niti ga tamo treba gurati. Jer je to kao da svjesno, ritualno prinosite žrtvu na oltar ljutitih bogova.

Ergo, što je Komadinu motiviralo da tako naprasno, ne konzultirajući, navodno, ni prijatelje, uleti u ring, izazivajući aktualnog šefa usred mandata? I to bez pretenzija da obnaša bilo kakve funkcije u izvršnoj vlasti. Komadina, dakle, ide samo po stranačke insignije, želi svrgnuti Zorana Milanovića i preuzeti odgovornost za budućnost SDP-a, cijeneći da stranci nema opstanka s agresivnim i osvetoljubivim Milanovićem na čelu. Osobito nakon što je Predsjedništvu predložio, a ono poslušnički kimnulo, s tek četiri disonantna glasa, izbaciti Slavka Linića iz SDP-a. I ne čekajući pravorijek subotnjeg vijećanja Glavnog odbora stranke, Komadina je žustro istrčao na teren, nataknuo rukavice i zauzeo gard izazivača koji je krenuo rušiti s postolja šefa Partije.

Stranački šef s fobijom od vlasti

– Nije bitno što kaže Zoran Milanović, nego kamo ide SDP- veli Komadina, otvoreno se zauzimajući za riječkog kolegu Linića koji je u SDP investirao 25 godina rada i vjernosti. Koliko principijelno drži Linićevu stranu, to je drugo pitanje. Navodno, je načelno protiv izbacivanja članova, no, tako glasan i odlučan nije bio kada je Milanovićeva čelična metla iz stranke pomela gotovo cijelu “staru gardu” nekadašnjih Račanovih suradnika, ili svojedobno Račanovu glasnogovornicu Aleksandru Kolarić za čije su isključenje glasali čak i riječki SDP-ovci (sic!).

Komadina nije precizirao dinamiku svojih planova, pa je zasad nepoznato hoće li pokrenuti inicijativu za sazivanje izvanredne konvencije, ili kani čekati do redovitih izbora. Znamo tek da će se kandidirati, kad god to bude… Ako Glavni odbor oponira  Predsjedništvu i zadrži Linića u svojim redovima, moglo bi to biti i uskoro. Takav epilog doveo bi u pitanje opstanak Zorana Milanovića na vrhu SDP-a, pa bi scenarij izvanrednih izbora, ili nedajbože ostavke šefa stranke, postao moguć. Realno, vjerojatniji je odlazak SDP-ova kontroverznog “barda” i Milanovićevo vegetiranje do parlamentarnih izbora. A tada, slijedi siguran poraz SDP-a, i predaja utakmice bez borbe proskribiranom, notornom HDZ-u, osuđujućoj presudi unatoč. Potom, odlazak Milanovića. Tonino Picula pristaje biti tek dio rješenja, Komadina -cijelo rješenje. Ali, samo za SDP. Vlada ga ne zanima. Taj ima fobiju od vlasti. To bi prepustio drugim kolegama. I time inaugurirao upravo Linićev model dezintegriranja funkcija šefa stranke i šefa vlade. Što bi moglo imati pozitivan učinak na zdravlje nacije. Jer, tko zna, možda se netko sjeti i u HDZ-u da je Karamarko podkapacitiran za premijera, pa Tomici ostave da se zabavlja s HDZ-om, a izboru mandatara za sastav vlade pristupe – ozbiljno…

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI