Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
LNG terminal na Krku/ M.Ahmetović: Pljačka hrvatskih građana u korist trećih zemalja, Mađarske, EU ili SAD-a?

LNG terminal na Krku/ M.Ahmetović:
Pljačka hrvatskih građana u korist trećih zemalja, Mađarske, EU ili SAD-a?

Nema projekta u Hrvatskoj koji se prije ili poslije potpuno ne iskompromitira i pretvori u skandal. Nisu samo avioni “slomljenih krila”, i projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku doživio je potpuni debakl i sada se govori kako je isforsiran radi nekih tuđih , a ne interesa hrvatskih građana. Bez biranih riječi i političkih eufemizama, o tome su na konferenciji za novinare govorili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović, ocjenjujući da je riječ o ekološki, ekonomski i energetski neodrživom, k tome nezakonitom i nakaradnom projektu koji će, ustraje li se na njemu, nanijeti golemu štetu Hrvatskoj i njezinim građanima.

Ilustracija; Plakat za nedavni masovni prosvjed protiv LNG terminala

Kako prenosi N1, omišaljska načelnica je podsjetila javnost kako zbog LNG terminala na Krku Općina vodi tri postupka- protiv rješenja Ministarstva okoliša i energetske učinkovitosti o prihvatljivosti projekta za okoliš, protiv lokacijske dozvole , a zatraženo je i pokretanje postupka ocjene ustavnosti lex LNG-a.
Ahmetović tvrdi da se radi o namjeri pljačke hrvatskih građana u korist trećih država, Mađarske, EU ili SAD-a, a da je posrijedi apsolutno neisplativ posao svjedoči činjenica da se na natječaj za zakup kapaciteta nije nitko javio, jer nitko nije zainteresiran za taj plin i samo je Hrvatska kadra natjerati svoja javna poduzeća Inu i HEP da zakupe prostor za plin koji im ne treba, pa će HEP sljedećih 20 godina uzimati skuplji plin, dok će onaj jeftiniji, hrvatski predati Mađarima.

-Mađari su na posljednjem natječaju napravili hrvatske građane budalama i javili se s neobvezujućom ponudom jer – kako drugačije objasniti da se netko na natječaj za obvezujuće ponude javi s neobvezujućom, uvjetnom ponudom- kazala je revoltirana načelnica općine Omišalj, poručujući ministru okoliša Tomislavu Ćoriću, koji je plutajući terminal na Krku nazvao “svjetlom na kraju tunela”, da može očekivati nove prosvjede stanovnika Krka i Primorsko-goranske županije.
Premijeru Plenkoviću postavlja pitanje je li veleizdaja isto što i “strateški interes”, a predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović podsjeća kako je u medijima, uglas s američkim veleposlanikom, izjavljivala da Hrvatska treba postati regionalni vođa u opskrbi prirodnim plinom, no za koga, pita se Ahmetović, ako nitko u okruženju za taj plin ne iskazuje interes. Prema tome, zaključuje omišaljska načelnica, plutajući terminal gradi se zbog američkih interesa koji se prelamaju preko hrvatskih leđa.

– Plenković, Ćorić i LNG Hrvatska ovog časa računaju koliko će im uzeti iz džepa kako bi pošto-poto taj projekt proveli jer su veleizdajnici i jer za naklonost tko zna koga pljačkaju upravo njih- poručila je ogorčeno.

U svojim je opservacijama, pa i optužbama, imala punu potporu župana Zlatka Komadine koji tvrdi kako projekt LNG-a na Krku nije održiv ni ekonomski, ni ekološki. Komadina smatra da je Hrvatskoj potreban kopneni, a ne plutajući terminal, i da mu domaća komponenta mora biti vlasnik, a koristio bi za opskrbu plinom u izvanrednim, interventnim okolnostima.

Zanimljivo je da se za ugovaranje zakupa prostora plutajućeg terminala kapaciteta 2,6 milijardi prostornih metara godišnje, javio tek HEP s obvezujućom ponudom, dok je Ina potvrdila ponudu iz prvog kruga natječaja, a pristigle su i dvije uvjetne ponude za neobvezujući zakup kapaciteta od 0,3 milijarde kubika plina. Da bi terminal bio isplativ trebalo bi zakupiti bar 1,5 milijardi prostornih metara. I što sada? Nije li to sasvim uvjerljiva argumentacija da se Vlada okane “ćorava posla”?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI