Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
izborište / POLITIKA
Izbori u SDP-u : Grbin i Kolar “trče” drugi krug

Izbori u SDP-u :
Grbin i Kolar “trče” drugi krug

Peđa Grbin i Željko Kolar nadmetat će se u drugom krugu izbora za novog predsjednika SDP-a. Rezultati prvog kruga u kojem se natjecalo pet kandidata, službeno su objavljeni nakon maratonskog cjelonoćnog prebrojavanja glasova, što je kod nekih izazvalo sumnje i u možebitne neregularnosti. Druga runda izbora održat će se u subotu, 3. listopada.

Peđa Grbin je osvojio 40,67 posto stranačke potpore, a Željko Kolar 26,29 posto. Trećeplasirani, za kojeg se jedno vrijeme čak vjerovalo da će za tjedan dana ukrstiti rukavice s Grbinom, je Ranko Ostojić koji je naposljetku dobio tek nešto iznad 17 posto podrške. Slijedi Mirela Ahmetović s 14,61 posto i očekivano, najmanji broj glasova dobio je Marino Percan, svega 0,58 posto.

Grbin je dobio sve veće gradove: Zagreb, Rijeku, Osijek, Zadar, Varaždin, Šibenik, dok je Kolar osvojio Split, Vukovar, Koprivnicu. Zanimljivo je da su Ostojiću daleko veću potporu u Dalmaciji dali primjerice Dubrovčani negoli njegovi Splićani…

Glasalo je oko 12 tisuća članova i članica SDP-a, od ukupno, kako se navodi, oko 32 tisuće registriranih SDP-ovaca.
Nepravilnosti su zabilježene u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su glasale osobe koje nisu imale pravo, odnosno glasale su osobe koje nisu bile u Hrvatskoj, nego u Njemačkoj i Irskoj. No, kako je na konferenciji za novinare rekao Zlatko Komadina, te nepravilnosti ne utječu na konačni rezultat.

SDP mora imati svoju strukturu, jasne politike i mora okupljati. Treba imati mjeru i znati kad se šteti stranci- izjavio je Komadina, napominjući da nije razočaran ( lobirao je za Mirelu Ahmetović, op.a. ), a oni koji su zadnjih godina kritizirali SDP sad će imati priliku pokazati da stranku vode u novom smjeru, mada njemu nije jasno što bi trebalo značiti zazivanje “novog SDP-a “. Očigledno je aludirao na Grbina, iako to nije izrijekom kazao. Odbio je reći koga će podržati u drugom krugu, ali i potvrdio da će na izbore izaći, jer, “nisam ja Zoran Milanović da ne izađem na izbore”.

Na izbore je izašlo 86 posto članova od ukupno 11.800 koji su imali pravo glasati ( to je pravo uskraćeno onima koji ne plaćaju članarinu ).

Najviše glasova za Predsjedništvo dobile su Biljana Borzan i Sabina Glasovac, potpredsjednici stranke su Ranko Ostojić ( kojeg je u njegovom Splitu potukao Željko Kolar do nogu ! ) i Siniša Hajdaš Dončić. Inače, u novom Predsjedništvu sjedit će, kako izgleda, najveći broj onih koji kotiraju kao Grbinovi ljudi.

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI