Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KOMENTARI
Od Milana Bandića s empatijom: Predložit ću da svaki gradski zastupnik s moje NL donira 10 tisuća kuna stradalima na poplavljenom području

Od Milana Bandića s empatijom:
Predložit ću da svaki gradski zastupnik s moje NL donira 10 tisuća kuna stradalima na poplavljenom području

Dramatična situacija na najugroženijim poplavljenim područjima istočne Hrvatske, BiH i Srbije, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Narod takvu katastrofu ne pamti.

zupanja

Dramatična situacija na najugroženijim poplavljenim područjima istočne Hrvatske, BiH i Srbije, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Narod takvu katastrofu ne pamti. Cijela Hrvatska natječe se u želji da pomogne, u osjećaju solidarnosti sa stradalima. No, nitko dobroćinstvom ne može nadmašiti apsolutno nenadmašnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Tek će se vidjeti kako će Zagreb pomoći nesretnim ljudima čija su sela i gradovi ostali pod vodom, poručio je, komentirajući s gnušanjem kako mu se gadi politička promocija u trenucima kada je ljudima najteže. Bandić se neće s takvima nadmetati, ali će njegov Zagreb, njegovi socijalno osjetljivi i empatični sugrađani, dati sve kako bi pomogli stradalima. Odjeću, donacije, a per fin, gradonačelnik će predložiti i da svaki gradski zastupnik s njegove Nezavisne liste dade po 10 tisuća kuna za poplavljeno područje. Evala, Bandinjo, tko ima red je i da dade!

Jer, 10 tisuća kuna u ovoj iscijeđenoj zemlji nezaposlenih i osiromašenih doista nešto znači za veliku većinu ljudi. A tek neznatna manjina može ih jednokratno darivati, i da to  ne osjeti. Baš kao što je slučaj s Bandićevom sljedbom u Gradskoj skupštini, koja bi se mogla i dugoročnije odricati tolikog iznosa, a da svoj standard ozbiljno i ne ugrozi. Samo, pitanje je zašto “Mićo” reklamira svoju tankoćutnost, prejudicirajući tuđu(gradskih zastupnika), a istodobno mu se gadi ta politička pompa. – Ne treba oko toga raditi veliku promociju, već pomoći ljudima sa što manje medijske pompe i političke promocije- verglao je nedosljedno i sam se promovirajući, baš kao da ga žulja što sva svjetlost reflektora ne obasjava samo njegovu velebnu političku pojavu.

– Da je pameti nitko ne bi govorio o izborima nego bi svi pomagali ljudima- smatra Bandić, ali vrlo vjerojatno je baš on “najpametniji”  samo zato što njegova lista na EU-izbore ne izlazi. Ali, da se NL Milana Bandića kandidirala, veli prvorazredni, sućutni Zagrepčanec, kampanje bi se odrekla i sav novac preusmjerila za poplavljena područja.

Iz Mićinih usta pravo u Karamarkove uši. HDZ je otkazao preostalih pet završnih predizbornih skupova u Rijeci, Varaždinu, Splitu, Osijeku i Zagrebu, a sav novac namijenjen za promidžbu, ukupno 200 tisuća kuna, uplatit će za pomoć stradalima u poplavljenoj Hrvatskoj. Pozvani su i svi članovi i simpatizeri “zajedničara” da pomognu svojim dobrovoljnim prilozima i uplate ih na račun Caritasa i Crvenog križa. Čak će i 25. obljetnicu stranke u lipnju u cjelosti posvetiti ljudima kojima je voda odnijela sve što su imali, a pripremaju i organiziranje humanitarnog koncerta. I ostale stranke slijede isti primjer, od HNS-a , SDP-a IDS-a, HL-a do HSP AS, svi odustaju od kampanje za europarlament, što je učinjeno, učinjeno je, a novac od promidžbe ide kome je potrebniji. Poplavljenima, nesretnima, ljudima koji su ostali bez svojih domova, bez stoke, bez imovine…Ta tko bi sada uopće imao petlju izaći s političkim parolama pred narod, dok tisuće kuća nestaje pod vodom, a,  često prisilno, evakuirani ljudi jedva da imaju išta osim osobnih dokumenata.

Premijer Zoran Milanović, ima druge brige. Ne muči ga kampanja za EU parlament, od toga je već odustao. Ne muči ga ni prezir bivšeg stranačkog kolege Milana Bandića dok obilazi s ministrima ugrožena, evakuirana i potopljena područja, pa ni njegovo uvjerenje da je to populistička politička promocija, jer,  da nije došao bila bi to elitistička neosjetljivost i odnarođenost.  Na umu su sve nepopularnijeg predsjednika Vlade sada neka druga pitanja. Recimo, obnova svih uništenih domova, pomoć stradalima, asanacija… Ili, tko je kriv, čija je odgovornost što je katastrofa takvih razmjera, pa i tamo gdje objektivno nije trebala biti, kao što je primjerice u Rajevu selu gdje je novi nasip popucao. A podignut je prije samo četiri godine!? Tko ga je i s koliko materijala podizao, je li štedio na nesretnom narodu zbog nekog svoga, pojedinačnog sitnog interesa? Što su radili godinama u Hrvatskim vodama, osim smišljali nove i nove naknade na teret građana, a kanali ležali zatrpani, zapušteni kao da nikad ni kap vode niz njih neće proteći, nekmoli zastrašujuća nezaustavljiva bujica? Milanović će više napraviti utvrdi li odgovorne i primjereno ih sankcionira, posmjenjuje i javno diskreditira, negoli doniranjem novca od EU-(ne)kampanje, jer je ona financijski teška  tek nešto više od interesa građana za izbore 25.svibnja… Uostalom, najiskrenija solidarnost uvijek dolazi od onih koji imaju najmanje, a spremni su dati najviše. Običnih, malih ljudi.


VEZANE VIJESTI