Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
EKOLOGIJA
Kristijan Curavić i Tonči Restović (Foto: NP Krka)

Na livadi na Skradinskom buku podignuta Bijela zastava

Kristijan Curavić i Tonči Restović (Foto: NP Krka)

Nacionalnom parku Krka je 15. studenoga 2013. dodijeljena Bijela zastava koja se danas zavijorila.

Kristijan Curavić i Tonči Restović (Foto: NP Krka)

Kristijan Curavić i Tonči Restović (Foto: NP Krka)

Kao simbol čistoće rijeka, jezera, mora i oceana, Bijela zastava motiv je svakome tko brine o očuvanju okoliša. U skladu s nastojanjem da se poboljša trenutno stanje globalnog problema vodenih površina, ona usmjerava pažnju na podizanje svijesti o važnosti zaštite vodnih resursa, okoliša i živih organizama. Kriteriji za dodjelu Bijele zastave  su podmorje očišćeno od krutog otpada, održavanje obale u cilju sprječavanja onečišćenja i zagađenja, redoviti monitoring i održavanje i zaštita prirodnih podvodnih staništa.

Nacionalnom parku Krka dodijeljena je Bijela zastava 15. studenoga 2013., a svečanost potpisivanja ugovora održana je danas na livadi na Skradinskom buku u društvu norveškog veleposlanika Henrika Offstada, predstavnika organizacije White Flag Norway Asifa Sahote, slovenske klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, predsjednika GUWAA asocijacije Kristijana Curavića i ravnatelja NP Krka Tončija Restovića.

Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awarness Association (GUWAA), organizacija koja čisti i štiti oceane, jezera i rijeke diljem svijeta. GUWAA je dio najveće međunarodne mreže ronilaca, koji su zaštitnici svih vodnih resursa.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI