Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
A. Kolarić: Jučer je “veliki vođa” Milanović porazio SDP na izborima za EP! Smjena Linića nije kraj priče!

A. Kolarić:
Jučer je “veliki vođa” Milanović porazio SDP na izborima za EP! Smjena Linića nije kraj priče!

Smjenom Slavka Linića sa dužnosti ministra financija RH ništa se neće riješiti jer ovo nije kraj priče, kaže za portal Tris Aleksandra Kolarić, komunikacijska savjetnica koju je GO SDP-a izbacio iz članstva stranke jer se usudila kritički progovoriti o stanju u stranci i još k tomu usporediti SDP s HDZ-om.

Dodaje kako sama smjena Slavka Linića nikoga nije iznenadila s obzirom da su medijski napadi na njega trajali mjesecima navodeći ga da podnese ostavku što ovaj nije želio učiniti pa je smjenjen na izvanrednoj presici kojoj je prethodila velika medijska najava.

kolarić facebook

Ministri se ne smiju smjenjivati na takav način. To bi bilo kao da predsjednik Uprave jednog poduzeća želi smjeniti jednog svog člana i umjesto da s njim razgovara i kaže mu zašto nije s njim zadovoljan, odnosno zbog čega mu otkazuje povjerenje, predsjednik Uprave mjesecima preko medija blati svog kolegu i onda ga smjeni na izvanrednoj konferenciji za novinare. Tako se problemi ne rješavaju. Sada čitam u tisku da je Milanović još prije godinu dana odlučio maknuti Linića. Skandal je doveo u pitanje povjerenje u institucije, u Ministarstvo financija, Vladu RH, Milanovića… Umjesto toga, u javnostin se sada raspravlja o razlozima smjene. Obavještena javnost nije akceptirala Milanovićeve razloge za smjenu. To je moj dojam.

Kakav razvoj događanja u SDP-u i Vladi uopće, predviđate?

Najveći je problem što su državnički poslovi postali talac unutarstranačkih obračuna, a to je nedopustivo i neodrživo. Sa smjenom Linića neće se, ponavljam ništa riješiti jer ovo nije kraj priče. Problem je nastao u stranci i u stranci se mora riješiti. Jedini način je da se brojni problemi i problem zvan Zoran Milanović, stave na dnevni red GO stranke i tamo rasprave i donesu odluke. Ako je Milanović siguran da stranka stoji iza njega kao što to izjavljuje u medijima, neka to onda uradi kao što je to ovih dana uradila sada već bivša premijerka Slovenije. To je standardna procedura. Ako dobije podršku, još će i ojačati i kriza prestaje, a ako ne dobije podršku, mogu se izglasati prijevremeni izbori.

Za dva tjedna održavaju se izbori za Europski parlament. Kakav rezultat očekujete?

Na žalost, neodgovorno ponašanje premijera Milanovića i ljudi oko njega koji su bez stava i samo potvrđuju riječi Velikog vođe, rezultirat će gubitkom izbora. Jučer je Milanović porazio SDP na izborima, a sada ostaje samo da se vidi dubina tog poraza.

Umjesto da se SDP bavi problemima ljudi, glasača, stranka se bavi sama sobom. Ovo je problem koji je ponikao u starnci i rezultat je procesa i načina  kako Milanović vodi stranku ne samo u zadnje dvije godine od kada je na vlasti, već u zadnjih 7 godina.

Zanimljivo je bilo vidjeti s koliko lakoće ministar Branko Grčić govori o smjeni Slavka Linića, svog kolege po dužnosti. Kako komentirate  reakcije Linićevih kolega?

Stječe se dojam da ministar Branko Grčić i neki drugi žive u jednom Svemiru, a svi mi ostali u drugom. Grčić i drugi jednostavno guraju probleme pod tepih. Bezrezervno podržavaju premijera i svojim mu reakcijama iskazuju lojalnost vodeći pri tomu računa samo o sebi. To je oportunistički, a tako su osim Grčića reagirali i ministri Ostojić, Mrsić, Opačić i Bauk. Jedino je Vojko Obersnel progovorio o načinu smjene koju je nazvao neljudskom, a reagirao je i Zlatko Komadina.

Što očekujete od sjednice Predsjedništva SDP-a koja će se održati u kasnim popodnevnim staima?

Ne očekujem puno. Članovi su se sveli na marionete koje bespogovorno slušaju vođu, šute i dižu ruke. Očekujem jedino reakciju od Zlatka Komadine koji bi mogao zatražiti širu raspravu, a reakciju očekujem i od Davora Bernardića koji je bio Milanovićeva žrtva. Najveći broj članova Predsjedništva su ministri (osim Zmajlovića i Jakovine), a oni su već iskazali svoju lojalnost. Nakon završetka skupa neće biti zaključaka pa će se po kuloarima pričati o tome što je tamo rečeno. Nitko Milanoviću neće reći da njegovi postupci nisu socijaldemokratski. Od onih koji nisu ministri, tu je Biljana Borozan, pa nepoznati Vedran Babić… Do jučer je Predsjedništvo imalo 16 članova, a sada dvoje manje jer u redovima više nema  Sabe i Lovrić-Merzel. Svi su članovi, sa iznimkom Bernardića i Komadine, digli ruku protiv mene kada sam predlagala raspravu o slučaju Perković. Zanimljiva je ta njihova lakoća neodgovornosti, nesposobnosti…

Zadnjih nekoliko sati javnost bruji o mogućim reakcijama protiv Milanovića od SDP-a Rijeke i Kvarnera, posebice se spominje mogući istup SDP-ove Mladeži koja će, navodno zatražiti Milanovićevu ostavku. Vjerujete li u to?

Ne očekujem puno ali je svaki glas upućen prema otvaranju rasprave o problemu, dobrodošao. Nije problem samo Zoran Milanović. Njegovom smjenom ne bi se riješili unutarstranački problemi nedemokratičnosti, neodgovornosti, autokrativnosti. SDP-u trebaju dubinske reforme, novi statut, nova kadrovska politika jer ovo što se sada ima je teško siromaštvo. SDP-u treba rasprava o programima, o Zoranu Milanoviću…Stranka treba dugoročne i dubinske reforme.

Kada se takve reforme mogu očekivati u SDP-u?

Dok je stranka na vlasti, zasigurno ne. Iako sa koalicijskim partnerima imaju većinu u Saboru, s druge starne nemaju povjerenje građana. Vlada je loša, a SDP-ovi birači imaju alternativu u ORAHU. Kad siđu s vlasti onda će morati uslijediti krojenite promjene.

S obzirom da ste već predvidjeli loš rezultat SDP-a na predstojećim izborima za Europski parlament, zanima me  vaše mišljenje o tome kako će proći Tonino Picula s preferencijalnim glasovima?

Picula nije zaslužio peto mjesto, već prvo na listi. Iza njega stoje rezultati, znanje, stručnost, sposobnost, aktivnosti, a uz to on je prepoznat među biračima. S druge strane, Milanović je na čelno mjesto na listu stavio neprepoznatog Mimicu, a i za taj je potez Milanović dobio podršku Predsjedništva. Zato će SDP izgubiti te izbore, a konačni izborni rezultat bit će mršav. Za poraz neće biti odgovoran samo Milanović već i svi oni oko njega koji ga svesrdno podržavaju.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI