Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
UKRATKO

Prosječna plaća u veljači iznosila je 5472 kuna, a stopa nezaposlenosti u ožujku 22,3 %

Prosječna mjesečna neto plaća  isplaćena po zaposlenome u pravnim osobama u veljači iznosilaje 5427 kuna, dok je u bruto iznosu riječ o 7809 kuna.

Ono što posebno zabrinjava i po čemu je Hrvatska na vrhu neslavne ljestvice EU država je enormno visoka stopa nezaposlenosti. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak iznosila je 22,3 posto.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno na posao čeka 361 716 osoba, a aktualna stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 22,7 %.

Poslodavci su ovih dana oglasili ponudu za 8910 slobodnih radnih mjesta, dok je u prva tri ovogodišnja mjeseca nezaposlenima bilo ponuđeno ukupno 46 tisuća praznih radnih mjesta. Najveći broj, dakako odnosio se na sezonske poslove koji su smanjili i ukupnu brojku nezaposlenih u Hrvatskoj.

Iako se  najavljivalo kako zbog težine aktualne ekonomsko-gospodarsko-socijalne situacije u zemlji neće biti novog zapošljavanja u državnim tijelima i javnim tvrtkama, svjedoci smo drugačije slike. Krizi i recesiji unatoč država zapošljava nove kadrove i ponovo kadrovira.


VEZANE VIJESTI