Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Nacionalni dan Nikole Tesle: svake godine na rođendan genija – 10. srpnja

Nacionalni dan Nikole Tesle:
svake godine na rođendan genija – 10. srpnja

EPISODE_Teslathinker

Nikola Tesla, kojega se smatra jednim od najvećih znanstvenika od postanka čovječanstva, konačno je dobio svojevrsno institucionalizirano priznanje i na svojoj rodnoj grudi, u Hrvatskoj. Hrvatski sabor je jednoglasno sa 107 podignutih ruku usvojio prijedlog da se 10. srpnja, dan na koji se rodio u ličkom selu Smiljanu, svake godine u Hrvatskoj obilježava kao ‘Nacionalni dan Nikole Tesle’.

Predlagatelji   PRIJEDLOGA ODLUKE O PROGLAŠENJU “NACIONALNOG DANA NIKOLE TESLE”  pdf        su bili zastupnici u Hrvatskom saboru Mirela Holy, Damir Kajin i Davor Bernardić.
Konačnom usvajanju ovog prijedloga prethodila je rasprava (snimka)  saborskih zastupnika satkana nebuloznim politikantskim i društveno štetnim istupima koji su  iznova jasno ukazali na žalosnu činjenicu kako tamo, u najvišem državnom tijelu, sjede i narod zastupaju neke osobe koje to nikako ne zavrjeđuju.

– Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove – navodno je Nikola Tesla, koji se izjašnjavao kako ima i hrvatsko i srpsko porijeklo, poručio Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata.

 

Zasigurno je bolje ne osvrtati se i ne prenositi detalje saborske predstave, već je bolje posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle   u njegovom rodnom Smiljanu  ili barem posuditi knjigu ili na internetu pročitati više o velikom znanstveniku, ili pak pročitati neke od  njegovih citata.
Za kraj, evo i jedan optimističniji i sveobuhvatniji citat genija koji je i dalje neiscrpno vrelo inspiracije za mnoge znanstvenike, te ga mnogi u svijetu drže ‘brojem jedan’ ljudske znanosti:
nikola t

1 T = 1 Wb/m2 = 1 kg•s–2•A–11 /Tesla (simbol T) je mjerna jedinica za jakost magnetskoga polja.

 

 

– Veliki je čovjek onaj koji svojim umnim darovima i sposobnostima natkrije ostale ljude, koji kao što pčela prikuplja med, prikuplja znanje i otkriva nove istine, ali sve to kruni ljubavlju prema čovječanstvu, da mu pomogne da što prije izađe iz bijede, straha, gladi, neznanja, bolesti. Nisu veliki oni koji ponižavaju čovjeka, već oni koji obogaćuju njegovo duhovno nasljedstvo i time pomažu njegovoj sreći – kazao je Nikola Tesla.

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI