Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Ivo Sanader kod G.W.Busha (izvor: Wikipedia)

Sanaderu nepravomoćno devet godina zatvora, HDZ-u pet milijuna kuna kazne

Ivo Sanader kod G.W.Busha (izvor: Wikipedia)

sanaderDr. Ivo Sanader, nekadašnji predsjednik Vlade RH, čelnik Hrvatske demokratske zajednice i još koječega, danas je  na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za tzv. aferu Fimi medija. Podsjetimo, Sanaderu, Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Mladenu Barišiću, Ratku Mačeku, Branki Pavošević, Nevenki Jurak i drugima se sudilo jer su osumnjičeni da su u slučaju Fimi medija iz državnih poduzeća izvukli oko 70 milijuna kuna, te njime stjecali osobnu korist i punili tzv. crne stranačke fondove.

Nadalje, nekadašnji HDZ-ov stranački ‘rizničar’ i šef svih carinika, drugooptuženi Mladen Barišić, osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček, bivši HDZ-ov glasnogovornik i ‘spin doctor’,  uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, a četvrtooptužena Branka Pavošević, koja je nekoć bila HDZ-ova blagajnica, osuđena  na godinu i šest mjeseci, dok je  petooptužena Nevenka Jurak, ondašnja vlasnica inkriminirane tvrtke Fimi medija, osuđena na dvije godine zatvora.

HDZ-u kazna, ali i potpora iz državnog proračuna

Hrvatska demokratska zajednica, jedna od najvećih političkih grupacija u Hrvatskoj, na suđenju je prošla ovako:  izrečena joj je novčana kazna od pet milijuna kuna. Naime, kako je ovom presudom utvrđeno, kao posljedica postupaka navedenih osuđenika je ta stranka stekla protupravnu i nepripadajuću korist od 24,25 milijuna kuna, pa spomenuti novac mora vratiti u državni proračun.  Kao svojevrsnu zanimljivost može se istaći podatak da će ista stranka iz državnog proračuna ove godine na račun broja zastupnika u Hrvatskom saboru dobiti triput veći iznos: oko 14,5 milijuna kuna (čemu se ne pribraja novac iz nebrojenih  jedinica lokalne samouprave u kojima imaju svoje dužnosnike).

Ivo Sanader kod G.W.Busha (izvor: Wikipedia)

Ivo Sanader kod G.W.Busha (izvor: Wikipedia)

Ukoliko ova presuda bude potvrđena, bivši premijer će uz zatvorsku kaznu, koja će mu biti skraćena za vrijeme provedeno u pritvoru,  morati državi isplatiti oko 15,27 milijuna kuna za koje je utvrđeno da su stečeni nezakonito.  Poduzeće Fimi medija, čije će ime zasigurno upamtiti mnogi, gasi se i ukida,  a njegova vlasnica Nevenka Jurak se kažnjava s 2,5 milijuna kuna, a iz FM-e se oduzima 11 milijuna kuna koje su stečene nezakonito.

Isto tako, Sanaderovoj užoj rodbini će se oduzeti imovina, umjetničke slike i novac za koji je utvrđeno da je stečen nezakonito.

Pročitana i brojna imena iz javnog života

U čitanju presude su se moglo čuti i kako su na neki način u ovaj slučaj bili uključena brojna poduzeća, te poznate osobe iz javnog života, vrlo popularni pjevači, glumci, mediji itd. Sve to, ističe se uz prvim komentarima,  još jednom upućuje na  duboko ukorijenjenu korupciju i uvriježenost kriminalnog ponašanja u hrvatskom društvu na štetu općeg  dobra i prosperiteta države, ali i nesagledivoj šteti koja je načinjena hrvatskom gospodarstvu i  moralnom integritetu društva u cjelini. Posljedice ovakvog koruptivnog i kriminalnog djelovanja na uštrb državnih interesa za posljedice ima i dugoročne gospodarske nevolje i  ‘zakidanje prava na stabilnu budućnost’  aktualnim i generacijama koje dolaze.

U ovom maratonskom sudskom postupku ispitano je više o d tri stotine svjedoka, a radi se o rijetkom slučaju u kojem se na optuženičkoj klupi našao premijer neke države, njegovi najuži suradnici i tada najmoćnija politička grupacija.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI