Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
KULTURA
Festivalsko vijeće: Otvaranje MDF-a ne seli na tvrđavu sv. Mihovila

Festivalsko vijeće:
Otvaranje MDF-a ne seli na tvrđavu sv. Mihovila

Rasprava o financijskom izvješću lanjskog MDF-a skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća.

ddd

Danas održana sjednica Vijeća MDF-a nije donijela raspravu o financijskom izvješću lanjskog Dječjeg festivala (skinuto je s dnevnog reda na zahtjev gradonačelnika Željka Burića zbog „tehničkih“ razloga), a nije se saznalo niti koja će predstava otvoriti 54. MDF. „Zasad je sigurno jedino da MDF neće biti otvoren s našom, vlastitom produkcijom, kao što smo to napravili lani sa iznimno uspješnom predstavom Sedmi kontinent. Razlog je, naravno, financijske prirode“, naglasila je ravnateljica HNK Nera Gojanović Kljajić. MDF je, naime, ove godine ostao sa 200 tisuća kuna tanjim budžetom.

Upravo je „Sedmi kontinent“ na današnjem Vijeću istaknut kao „dašak modernizacije“ Festivala. Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević i gradonačelnik Burić u svojim su izlaganjima upravo naglasili potrebu prilagođavanja MDF-a modernim stremljenjima, kako tehnologije, tako i zahtjevima publike koja, iako mlada, zna, razumije i ima stav o suvremenim dosezima kazališta. „Razgraničenja među umjetničkim žanrovima više gotovo da i ne postoje i u tom smjeru i Umjetničko vijeće festivala mora razmišljati i djelovati“, rekao je Vladimir Stojsavljević. U Umjetničko vijeće danas su primljeni kazališni kritičar Jasen Boko i glumica Franka Klarić (uz jedan suzdržani glas), zamijenivši dosadašnje članove Sašu Božića i Leona Lučeva, koji su smijenjeni na vlastite zahtjeve.

O eventualnom preseljenju otvaranja MDF-a na tvrđavu sv. Mihovila gotovo je jednoglasno zaključeno da najsvečanija festivalska večer mora ostati na Trgu Republike Hrvatske, što zbog tradicije, što zbog tehničkih komplikacija. „Ukoliko se u programu MDF-a pojavi nekakvo inovativno rješenje, tada se neka predstava i može održati na sv. Mihovilu, no samo otvaranje između Vijećnice i Katedrale nikako ne bi trebalo dolaziti u pitanje“, rekao je Stojsavljević.

Na Vijeću je dogovoreno i da će u roku mjesec dana biti definiran kompletan program 54. MDF-a (prijavilo se preko 40 domaćih i 14 inozemnih predstava) te da bi trebalo biti poznato hoće li po prvi put Festival imati i zemlju partnera, ove godine to bi mogla biti Španjolska.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI