Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
KULTURA
(Foto: Hrvoslav Pavić)

‘Veliki manevri’ doživjeli velike ovacije

(Foto: Hrvoslav Pavić)

‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’, autorskog dvojca Brešan, premijerno su izvedeni sinoć u HNK-u u Šibeniku.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Prepuno šibensko kazalište sinoć je gromoglasnim aplauzom ispratilo glumačku postavu predstave čija se premijera mjesecima željno iščekivala. Vinko Brešan je prvi put u Šibeniku postavio kazališni komad Ive Brešana, oživjevši tako predstavu koja je svoju praizvedbu imala još 1990. godine, tada u režiji Marina Carića.

Predvođeni odličnim Joškom Ševom, Marinkom Prgom i Antonijom Franićem, te potpomognuti šibenskim snagama Klarić-Bilić-Gulin, glumački ansambl dva je sata nasmijavao publiku na sinoćnjoj premijeri. Vinko Brešan, po svom starom običaju, premijeru nije gledao. „Teatar je umjetnost glumca, a ne redatelja“, rekao je za TRIS, no kad se klanjao publici izgledao je zadovoljno, iako će reći da „u kazalištu, za razliku od filma, uopće nema kontrolu nad glumcima“.

Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (29)

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Naklonio se publici i Ivo Brešan, autor djela, najveći živući hrvatski pisac i najveća zvijezda sinoćnje premijere. „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ jedan su od rijetkih njegovih uradaka čija se kompletna radnja odvija u Šibeniku. Da je tome tako, postalo je jasno kad se svečani kazališni zastor podignuo, a pozornicom zavladale glave s Katedrale. Odlična i efektna scenografija djelo je Dragutina Broza.

Između glava odigravali su se ljubavni jadi Šibenčana s početka prošlog stoljeća, uz obilje smijeha i spontanih aplauza iz publike. „To je jedna vesela priča o tragičnim sudbinama“, rezimirao je Vinko Brešan.

Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (35) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (34) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (33) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (26) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (28) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (1) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (3) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (5) Veliki manevri u tijesnim ulicama - HNK u Šibeniku (14)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI