Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Šibenski gradonačelnik Željko Burić: Šta, Šibenik treba gaće skinuti radi posrnulog gospodarstva ?!

Šibenski gradonačelnik Željko Burić:
Šta, Šibenik treba gaće skinuti radi posrnulog gospodarstva ?!

Samo su dvije stvari koje mogu ozbiljno zainteresirati tzv.političke elite: poskupljenja, koja im izravno zadiru u džep, i imenovanja, iliti kadroviranja „s ključem“. Naravno, stranačkim.

Gradsko vijeće (2)

Samo su dvije stvari koje mogu ozbiljno zainteresirati tzv.političke elite: poskupljenja, koja im izravno zadiru u džep, i imenovanja, iliti kadroviranja „s ključem“. Naravno, stranačkim. Šibenčani se u tome nimalo ne razlikuju od drugih. Zbog toga je danas šibensko Gradsko vijeće, uglavnom u tišini, ispratilo i ciljane izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, i cijeli niz planskih odluka koje definiraju razvoj grada. Čak i gradonačelnikovo izvješće o polugodišnjem radu nije izazvalo većeg interesa, pa ni prijepora. Ali, komunalna naknada koja je nedavno, voljom toga istog Gradskog vijeća, povećana i do sto posto, i ovog je puta žuljala vijećnike, čak i one koji su ne tako davno glasali za radikalno poskupljenje.

SDP-ov Joško Šupe, na gradonačelnikov pokušaj relativiziranja visoke cijene komunalne naknade tezom kako smo još uvijek među onima u Hrvatskoj s nižom naknadom, samo  je konstatirao da je sto posto skuplja nego prije. No, HNS-ov Draško Lambaša bio je posve konkretan.- Predlažem gradonačelniku i GV da odluku o poskupljenju iz rujna prošle godine ukinemo jer se njome čini najveća šteta gospodarskim subjektima u kojima radi i najveći broj radnika. Primjera radi, Luka Šibenik prije je za komunalnu naknadu mjesečno plaćala 25 tisuća kuna, a sada će plaćati 61 tisuću, što je na godišnjoj razini izdatak veći za 432 tisuće kuna! Molim vas gradonačelniče- pledirao je Lambaša, inače direktor šibenske Luke- razmotrite posljedice rujanske odluke jer je ona strašan udar na šibensko gospodarstvo!

Dok sam ja gradonačelnik, Šibenik ni u čemu neće biti ispod prosjeka!

Gradsko vijeće Šibenika - sjednica 20. veljače  (1)

Ali, gradonačelnik Željko Burić (HDZ) za taj apel nije našao ni najmanje razumijevanja, naprotiv.

– Što očekujete, da Šibenik skine gaće i zaustavi svoj razvoj jer je gospodarstvo u problemima, a za to je kriva politika na državnoj razini , a ne udar na lokalnoj. I sada imamo komunalnu naknadu nižu od mnogih u Hrvatskoj, a dok sam ja gradonačelnik, mogu vam obećati, Šibenik više ni u čemu neće biti ispod prosjeka- poručio je vehementno gradonačelnik. U prilog svojoj nepopustljivosti naveo je kako je aktualna nomenklatura obećala dovršiti sve započete projekte bivše vlasti, što i čini. – Ali, zatečeno stanje tih projekata, prije svega tvrđave sv. Mihovil i plaže Banj, je takvo da mi u proračunu moramo osigurati dodatnih 11 milijuna za Sv.Mihovila i još šest milijuna za Banj, dakle,ukupno 17 milijuna kako bi te projekte završili i stavili u funkciju. A ta sredstva u proračunu nekako treba namaknuti.

Eto razloga da Šibenčani komunalnu naknadu plaćaju i sto posto skuplje nego ranije…

No, nije time uvjerio „nezavisnu“ vijećnicu Miru Vukšić (s liste Ante Gašperova Čače) kojoj je neprihvatljivo takvo opterećenje klonulog gospodarstva, pa je pozvala gradonačelnika na preispitivanje odluke i racionalizaciju rashoda Grada, po uzoru na mlade gradonačelnike u Omišu i Metkoviću. Taj poziv ostao je bez odjeka…

Kako bilo, na prijedlog vijećnika SDP-a i HNS-a, a s potporom Ante Gašperova Čače i kolegice Mire Vukšić, prijedlog da se odluka o komunalnoj naknadi vrati „ na staro“ uvršten je u dnevni red. Kad, vidi vraga, u trenutku glasanja o reaktiviranju rujanske, bar duplo manje cijene komunalne naknade, Čače se predomislio, a nezavisni vijećnik s liste Stipe Petrine, dr. Ivo Blaće, morao je, baš neodgovodivo na – operaciju!? A skuplja naknada za Šibenčane, preživjela…

Gradsko vijeće - Mira Vukšić i Ante Gašperov Čače (2)

 Andrej Španja, ravnatelj JU Sportski objekti Šibenik

Disonantni tonovi u Gradskoj vijećnici čuli su se ponovo tek kod izbora Andreja Španje( HDZ ) za novog ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti Šibenik. Joško Šupe (SDP) revoltirano je ustao i kazao: Nismo mi slastičari da pravimo torte  s likom po narudžbi. Dosta je toga. Prije su glavne HDZ-ove sinekure za zbrinjavanje bili Gradski parking i Gradska čistoća, a sada je, vidimo, i JU Sportski objekti.

– Sve se slažem s vama- replicirao je mirno gradonačelnik- ali kad već nabrajate, nastavite niz – Lučka kapetanija, Elektra, Studentski centar… gdje Kukuriku koalicija zbrinjava svoje kadrove. Na natječaj za ravnatelja JU Sportski objekti- dodao je- javilo se šest kandidata, među kojima je bilo više HDZ-ovca, ali je Španja bio najkvalitetniji i zato je izabran.

Pitanje SDP-ova vijećnika Ivana Rajića je li točno da se, par dana prije natječaja, mijenjala sistematizacija kako bi se za ravnatelja propisalo samo 2 , a ne 5 godina iskustva, kako je bilo dosad, ostalo je bez odgovora.

Dogradonačelnik Penđer : Di ste, čiji ste vi Čače?!

A slučaj s najnovijim HDZ-ovim kadroviranjem naljutio je i dogradonačelnika Nikicu Penđera (HSP AS). – Čače, odlučite se, di ste i čiji ste. Vi dobro znate koliko se nas vozalo oko ovoga- kazao je Penđer aludirajući na koaliicjksi sporazum s HDZ-om, po kojem je JU Sportski objekti trebala biti „leno“ pravaša. Na kraju su se morali zadovoljiti pozicijom tajnika u Ustanovi (Florijan Žižić). Čini se, međutim, da HSP AS „utješne nagrade“ ne priznaje, pa se koalicija ozbiljno ljulja, a Penđer najavljuje i možebitno raskidanje sporazuma s HDZ-om.

Gradsko vijeće Šibenika - sjednica 20. veljače  (3)

Tags:

VEZANE VIJESTI