Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA / POLITIKA
I Društvo arhitekata Šibenika se oglasilo povodom potencijalne gradnje stambene zgrade na staroj peškariji

I Društvo arhitekata Šibenika se oglasilo povodom potencijalne gradnje stambene zgrade na staroj peškariji

207818_482810595094609_397362025_n1

Gradnja zgrade na šibenskoj rivi zamišljene između crkve sv. Dominika i Bute Harolda Bilinića nakon brojnih građana Šibenika uzbunila je i šibenske arhitekte. Društvo arhitekata Šibenika se oglasilo priopćenjem u povodu projekta izgradnje stambeno poslovnog bloka na lokaciji “stara peškarija” u gradskom predjelu Dolac, a kojim ‘DAŠ traži javni uvid u projekt izgradnje stambeno – poslovnog bloka na “staroj peškariji”. Evo priopćenja:

novilogo1                                                  

Već petnaestak godina traju prijepori oko izgradnje stambeno poslovne  građevine na mjestu bivše gradske ribarnice koja je nastala na prostoru dijela samostana sv. Dominika, uništenom u savezničkom borbardiranju. Taj je prostor od 14. stoljeća do Drugog svjetskog rata bio dio samostana sv. Dominika i danas je, bez obzira što samostana više nema i što je riječ o jednoj urbano narušenoj pa i prilično zapuštenoj lokaciji, „stara peškarija“ sastavni je dio najvrijednijeg dijela stare gradske jezgre, štoviše, nalazi se u zoni zaštite oko katedrale sv. Jakova, spomenika UNESCOA.

Društvo arhitekata smatra da bi u svakom slučaju ovakva lokacija trebala podlijegati raspisivanju javnog arhitektonskog natječaja i teško da ima opravdanja da „institucija“ natječaja već do sada nije ugrađena u regulativu i konzumirana kada je u pitanju ovako veliki i to na samom pročelju, na licu grada vidljiv zahvat.

Kako je projekt arhitekta Ive Vojnovića iz Splita izrađen sukladno konzervatorskim smjernicama i već je dobio lokacijsku dozvolu u skladu s važećim Zakonom, Društvo arhitekata ne može utjecati na izgled projekta niti na postupak donošenja akta za građenje.

Društvo arhitekata Šibenik traži od investitora i autora, a naposlijetku i od gradske uprave, da projekt nekoliko dana bude javno izložen, odnosno na uvidu javnosti i struci, te nakon toga stručno prezentiran.

U Šibeniku već postoji praksa u kojoj je izostavljen javni arhitektonski natječaj, ali su projekti dani na javni uvid i prezentirani. Ovdje je riječ o lokaciji na koju su i struka i građani iznimno osjetljivi pa bi se javno trebalo pokazati o kakvu se rješenju radi.

– Zaključno- Društvo arhitekata Šibenik ne prihvaća praksu da se na visoko vrijednim lokacijama Grada rade interpolacije bez javnog arhitektonskog natječaja, te javnih i stručnih rasprava, kao i da se u tim situacijama ne raspravlja samo o tehničkim, već i o estetskim kategorijama – ističu u priopćenju iz Predsjedništva DAŠ- i predsjednika Marka Paića ing. arh.

Podsjetimo, prije petnaestak dana je na problematičnu potencijalnu gradnju u  najosjetljivijem dijelu Šibenika upozorilo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je zbog toga poslalo otvoreno pismo javnosti, Minstarstvu kulture i svim relevantnim institucijama. Zasad još nema službene reakcije iz institucija, a više o ovome možete pročitati klikom na tekst na TRIS-u.

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI