Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
HND: Nađite napadača na Antu Tomića; HDP i Hrvatski P.E.N. centar: Zgroženi smo

HND:
Nađite napadača na Antu Tomića; HDP i Hrvatski P.E.N. centar:
Zgroženi smo

HND logo
– Nađite napadača na Antu Tomića. Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje napad na Antu Tomića, kolumnista Jutarnjeg lista. Dok je u nedjelju sjedio s prijateljem na splitskoj Pjaci nepoznati muškarac ga je zalio fekalijama, navodno rekavši “Evo ti sad, pa ponovno piši o meni”. HND traži od istražnih organa da pronađu napadača te da on sudski odgovara zbog ovog mučkog, sramotnog napada na novinara.U demokratskoj zemlji novinari moraju biti maksimalno zaštićeni, prije svega, od bilo kakvih fizičkih nasrtaja zbog njihovih novinarskih priloga ili nekih drugih osobnih animoziteta koji su u vezi s novinarskim poslom.
Svaki napad na novinara ima posebnu težinu i o njoj organi progona ali i cijelo društvo moraju posebno voditi računa – poručio je u ime Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

Svoje stajalište o događaju na splitskoj Pjaci imaju i udruženja pisaca.

– Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski P.E.N. centar zgroženi su činom nasilja nad našim članom,
piscem Antom Tomićem. Izražavamo oštru osudu ovog čina kao i zabrinutost zbog činjenice da nasilje postaje uobičajen model reagiranja na bilo kakvu kritičku misao u našem društvu – ističu Nikola Petković, predsjednik HDP-a i Nadežda Čačinovič, predsjednica PEN-a.


VEZANE VIJESTI