Neovisni novinarski portal
2.5.2024.
KULTURA
Koji ćemo film gledati: HAVC razdijelio potpore redateljima, scenaristima, snimateljima, animatorima…

Koji ćemo film gledati:
HAVC razdijelio potpore redateljima, scenaristima, snimateljima, animatorima…

– U Hrvatskom audiovizualnom centru su objavljene odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji proizvodnje audiovizualnih djela – kratkometražnog i dugometražnog igranog, kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma, u kategoriji filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom i u kategoriji razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih i dokumentarnih te animiranih filmova. Potpore za proizvodnju odobrene su za 30 filmova te jednu manjinsku koprodukciju – izvjestili su jučer iz HAVC-a. Kojim filmovima su dodijeljene potpore ukupne vrijednosti 7,25 milijuna kuna možete vidjeti klikom OVDJE.

Hrvatski_audiovizualni_centar_logo_negativ

– Današnjim odlukama Hrvatsko audiovizualno vijeće dalo je potporu iznimnim kratkometražnim projektima u svim kategorijama. Od cjelovečernjih filmova, odobrena je potpora za četiri dokumentarna i dva igrana filma, a projekti odobreni za razvoj su obećavajući. Ovaj natječajni rok planiran je u manjem financijskom opsegu nego prva dva održana tijekom 2013. Time smo osigurali pune financijske uvjete za natječaj za 2014., koji je trenutno otvoren. Odluke o ovom natječaju donijet će se krajem svibnja ili početkom lipnja. Na prethodnim rokovima za 2013. odlučeno je o potpori za deset cjelovečernjih igranih filmova, od kojih su pet debitantski. Posebno nam je drago da je upravo bio raspisan i novi javni poziv za razvoj televizijskih djela. Televizijska kreativnost trenutno je možda najveći izazov audiovizualne djelatnosti, stoga mi je drago da smo dobili novog sjajnog suradnika, Roberta Knjaza, koji je prihvatio mjesto umjetničkog savjetnika za razvoj televizijskih scenarija i projekata – kazao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Inače, na ove rokove Javnog poziva ukupno je pristiglo 125 prijava, a potpore za proizvodnju odobrene su za 31 projekt: dva dugometražna igrana filma (od kojih jedan već snimljen), četiri kratkometražna igrana, pet dugometražnih dokumentarnih (od kojih jedan već snimljen), osam kratkometražnih dokumentarnih (od kojih tri već snimljena), četiri animirana, sedam eksperimentalnih (od kojih dva već snimljena) te za jednu koprodukciju s manjinskim hrvatskim udjelom, i to kratkometražnu animiranu. Potpora u potkategoriji razvoja scenarija odobrena je za 22 dugometražna igrana i dokumentarna predloška, a u potkategoriji razvoja projekata za 12 dugometražnih igranih i dokumentarnih te za jedan animirani projekt. Ukupno je za razvoj scenarija i projekata na ovom posljednjem roku za 2013. bilo zaprimljeno 75 prijava (predviđene potpore od ukupno oko 1,8 milijuna kuna).

Javna ustanova za svojevrsnu renesansu

– Odluke su donesene na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, a nakon sjednice Umjetničkog vijeća na kojoj su umjetnički savjetnici Margit Antauer (animirani film), Tomislav Mršić (dokumentarni film), Jelena Paljan (kratkometražni igrani), Antonio Nuić i Branko Schimdt (dugometražni igrani), Slaven Zečević (komplementarne djelatnosti) i Sanja Ravlić (manjinske koprodukcije) iznijeli prijedloge o listi prioriteta i raspodjeli sredstava u svojim kategorijama – ističu u HAVC-u.

Podsjetimo, Hrvatski audiovizualni centar je javna ustanova koju je temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima osnovala Vlada Republike Hrvatske radi ‘sustavnog promicanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj’.

Prema ocjeni mnogih, od osnutka ove ustanove hrvatsko filmsko i srodno stvaralaštvo je doživjelo svojevrsnu renesansu, te je u velikoj mjeri potaknuta intezivnija proizvodnja audiovizualnih djela. Osim toga, HAVC je sudjelovao i u programima opremanja (digitalizacije)  i uređenja brojnih manjih kinodvorana u niz hrvatskih gradova koji su u proteklim godinama ostali bez tih kulturnih sadržaja itd.

HAVC priprema i provodi Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvralaštva potičući obavljanje, organiziranje i financiranje priprema, razvoja, proizvodnje, distribucije i prikazivanja hrvatskih, europskih i svjetskih audiovizualnih djela.  Sredstva za rad Centra i provedbu Nacionalnog programa osiguravaju se iz državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenog obavljanjem audiovizualnih djelatnosti.

Karta Hrvatske s kinima koja su digitalizirana posredstvom HAVC-a

Karta Hrvatske s kinima koja su digitalizirana posredstvom HAVC-a

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI