Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
IZDVOJENO
Gradonačelnik: Prihvatilište za beskućnike će biti prihvatljivo i susjedima

Gradonačelnik:
Prihvatilište za beskućnike će biti prihvatljivo i susjedima

10378-n

Osobe koje su su usljed različitih životnih prilika ostali bez doma, u Šibeniku bi uskoro mogli koristiti novo prihvatilište: u zgradi bivše zubne ambulante u Ulici braće Polić 14 u središtu grada. Kako najavljuju iz Grada Šibenika, šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić i zamjenik ravnatelja Caritasa biskupije Šibenik Miljenko Jukić trebali bi danas obići spomenutu zgradu koja je već niz godina zapuštena i neodržavana.

Kako je istaknto, volonteri već čiste buduće prihvatilište ukupne površine od 127 m2, a kojeg je Grad Šibenik dao u zakup bez naknade na rok od 20 godina.

Nadalje, ističe se kako je briga o beskućnicima obveza svake jedinice lokalne samouprave, te kako će zato iz gradskog proračuna za rad ovog prihvatilišta ove godine biti utrošeno 100 tisuća kuna.

No zamisao o uređenju prihvatilišta na tom mjestu nije baš oduševila stanare u tom dijelu grada. Oni su posredstvom tamnošnjeg mjesnog odbora pokrenuli potpisivanje peticije s kojom se od gradskih vlasti traži da to prihvatilište smjesti negdje drugdje, a ne u njihovom susjedstvu.

– Ulica nije adekvatna za zbrinjavanje beskućnika. Ulica je trokraka, a na samom kraju jednog dijela planirano je uređenje napuštenog prostora u tu svrhu. Radi se o dijelu ulice koji je izrazito uzak i miran s isključivo obiteljskim kućama. Vjerujemo da Grad Šibenik ima alternativni prostor za tu svrhu te da se beskućnicima može osigurati odgovarajući prostor na nekoj drugoj lokaciji, te vas molimo da razmotrite našu peticiju i učinite sve što je moguće da do realizacije projekta u ovakvoj formi ne dođe – stoji u peticiji građana tog dijela grada.

Iz Grada Šibenika poručuju kako je ‘gradonačelnik odgovorio potpisnicima peticije protiv uređenja prostora za potrebe smještaja beskućnika u Ulici braće Polić, te još jednom naglasio važnost ovog plemenitog projekta kojim se po prvi put sustavno rješava pitanje smještaja najugroženije skupine naših sugrađana.’

Nakon što je primio peticiju građana Gradske četvrti Građa, točnije stanara Ulice Braće Polić kojom se protive uređenju prostora nekadašnje zubne ambulante u trajni smještaj za beskućnike, gradonačelnik je uputio pisani odgovor predsjedniku Gradske četvrti Građa Radomiru Pletikosi, kažu.

– Riječ je o projektu kojim Grad Šibenik, uz pomoć Caritasa biskupije Šibenik, po prvi put sustavno rješava pitanje smještaja najugroženije skupine naših sugrađana. Ono što želim poručiti, odnosno garantirati, potpisnicima peticije jest da ćemo prihvatilište urediti po svim propisima na način da ono bude prihvatljivo ne samo korisnicima već i susjedima i stanarima okolnih ulica. Na kraju, ne želim pomisliti kako je peticija usmjerena protiv sadržaja i plemenitog cilja ovog projekta, kao i samih beskućnika koji su najugroženija skupina u našem društvu – ističe gradonačelnik koji usput i poziva Pletikosu na zajednički obilazak prostora.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI