Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO

Novi pad prometa u trgovinama od 0,4 %

Potrošnja na malo u listopadu ove godine pala za 0,4 posto.

Nakon četiri ljetna mjeseca u kojima su potrošnju na kakvoj-takvoj razini držali turisti, uslijedio je rujanski pad od 0,5 % kojeg su dobri poznavatelji prilika na tržištu i predviđali. U listopadu je ostvaren pad od 0,4 posto što je prilično manje od prognoza nekoliko makroekonomista koji su prognozirali znatno viši pad do čak 1,5 posto.

Prema najnovijim pokazateljima Državnog zavoda za statistiku, kalendarski prilagođeni podaci govore o listopadskom nominalnom padu od 0,5 posto i realnom od 0,4 posto u odnosu na rujan.

Osim pada potrošnje  u trgovini na malo u rujnu je značajno opala i industrijska proizvodnja i to za visokih 3,4 posto. Rastao je broj nezaposlenih kojih je danas već preko 350 tisuća s daljnjom tendencijom rasta u zimskim mjesecima, točnije sve do početka turističke sezone. Negativni trendovi nastavili su se i u listopadu, a stručnjaci navode kako će isti predznak biti i u narednim mjesecima.

Makroekonomisti su s posebnom pažnjom iščekivali najnovije brojke o potrošnji u listopadu svjesni kako ona ujedno govori o kretanju domaćeg bruto proizvoda u četvrtom tromjesečju. U trećem kvartalu, poznato je, BDP je pao za 0,6 posto i ono što sa sobom nosi posebnu težinu, riječ je o padu u osmom kvartalu zaredom.


VEZANE VIJESTI