Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
POLITIKA
Josip Kregar (izvor: screenshot HRT)

Josip Kregar o razlazu s SDP-om:
Ako treba, vratit ću mandat, ali se neću samocenzurirati!

Josip Kregar (izvor: screenshot HRT)

Josip Kregar (izvor: screenshot HRT)

Josip Kregar, nezavisni saborski zastupnik izabran na listi Kukuriku koalicije kao nestranački kandidat koji podupire lijevu političku opciju, odlučio se, ipak,  razići sa SDP-om, strankom čijem je klubu u parlamentu pripadao. Taj je potez posljedica nagomilanog nezadovojstva  koje je nekako kulminiralo s ustavnim promjenama i načinom na koji se donose. Sad je dosta, ocijenio je prof. Kregar i za sobom pomalo zatvorio vrata SDP-ova kluba…

Poslije Nove godine, kako je najavio, vraća se na Pravni fakultet, ali s namjerom da i dalje konzumira svoj zastupnički mandat,  kao volonter. Što je isprovociralo konačan otklon smirenog, strpljivog profesora od stranke Zorana Milanovića  & com.? Uoči recentnog socijaldemokratskog team buildinga u Tuhelju još je bilo “ulja u njegovoj svići”, pa je govorio da će, baš u toj, opuštenijoj, neformalnoj prilici,  postaviti pitanje vrhu stranke u kojem smjeru ide SDP, a o odgovoru će ovisiti hoće li ostati u Saboru.  Kregar ne krije nezadovoljstvo SDP-ovom ukopanošću u mjestu, neučinkovitošću i izostankom reformi.  Tvrdi da imemo ne samo ustavnu krizu, nego i krizu političkog sustava kojega treba reformirati. Pledira da se preuzme odgovornost za izostanak rezultata… Je li za tuheljskog druženja s SDP-ovcima tražene odgovore dobio i kakve, hoćemo li ga i ubuduće vidjeti u saborskim klupama, za Tris.com.hr prof. Kregar odgovara otvoreno i bez zadrške.

“Drugarska kritika” ne podnosi se lako

– Samo sam izrazio veliko nezadovoljstvo radom SDP-a, neku vrst “drugarske kritike”, koja se, izgleda, ne podnosi tako lako- kazuje prof. Kregar i u svojoj, naoko ležernoj maniri, nastavlja: Arogancija, a to bi svi trebali znati, ne izaziva simpatije, već suprotno, odbija ljude. A arogancija je jedan od prvih razloga koji su me potakli na ovakvu odluku. Drugi je razlog ignorancija, koja dobija takve razmjere  da se više i ne sluša odjeke onog što se čini, i kada se tome pridoda i indolencija, izostanak pravog motiva da se stanje mijenja, kud ćete više razloga za nezadovoljstvo i naposlijetku – razlaz ?!

Nezavisnom zastupniku Kregaru čini se kako su odjednom svi postali zadovoljni što je stigao kraj godine, da se mogu posvetiti blagdanskim ceremonijama, što doista zvuči cinično kada se znade u kakvoj je dubokoj krizi hrvatsko i gospodarstvo, i društvo.

Ne radi se više o političkom neiskustvu, nego o petljanju

– Djelovanje u kojem jedan čovjek, jedan premijer, kaže mi znamo kuda idemo i to smatra svojim adutom, svojom prednošću pred drugima, i nije najbolje, i sve mi to ne sluti na dobro- eufemistički će profesor Kregar, poznat po svojim jasnim stajalištima, ali umjerenim tonovima. Nije član stranke, ali, kako ističe, “imam obveze prema Listi i želim ih, koliko god mogu, ispuniti, radi čega namjeravam ostati u Saboru. A ako treba, ako od mene to kane tražiti, vratit ću mandat, ali neću se samocenzurirati jer se istina ne može sakriti! Tu se više ne radi o političkom neiskustvu- drži Kregar- nego je to petljanje, kretanje u krugu sa stvarima koje postaju neprobavljiva fraza. Oni su izgubili vjerodostojnost. A legitimitet i vjerodostojnost se pomalo izližu i ne mogu se vratiti frazama, nema ništa bez odlučnih koraka.

Prof. Kregar ne koristi diskvalifikacije u svojim kritičkim opservacijama na račun aktualne Kukuriku- vlasti. Benevolentno kaže kako im želi dati šansu, ali se doima kao da ne očekuje da bi je oni mogli iskoristiti.

Njegov otklon od SDP-a neki drže kalkulantskim. Kažu, Kregar je poput kapetana koji napušta brod što tone. No, profesor na to mirno replicira: Nisam ja nikakav kapetan koji napušta brod dok tone, nego mornar koji je ustanovio da brod pušta vodu. Ako treba, ja ću s brodom i potonuti, ali to ne znači da ne vidim da brod pušta…

Na pitanje je li imao kakav konkretan povod koji je isprovocirao njegov konačni razlaz s Milanovićem i “društvom”,  Kregar će posve precizno: Bilo je devet prilika i sedamnaest glasovanja u kojima smo bili na različitim stranama. Malo po malo, nagomilalo se, sve do ustavnih promjena koje nisam htio komentirati, ali mislim da je loša stvar da se za tako malu promjenu izaziva toliko jada, daje takve koncesije, poziva na takve kompromise. Već vidim gdje to smjera i na to više nisam spreman- iskreno priznaje nezavisni zastupnik Josip Kregar.

 

 


VEZANE VIJESTI