Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Z. Šimić: U nuklearci Krško nije se dogodilo ništa neočekivano!

Z. Šimić:
U nuklearci Krško nije se dogodilo ništa neočekivano!

Nuklerka „Krško“ ponovo je u pogonu nakon što je prije nekoliko dana bila automatski isključena zbog neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje temperature reaktornog hladila.

Kako su izvijestili iz Uprave „Krškog“, nukelarka trenutačno radi s 35-postotnom snagom. Puni proizvodni kapacitet postizat će se postupno u sljedećih nekoliko dana.

Za kratki komentar najnovijeg kvara u nukelarnoj elektrani koja se nalazi u neposrednoj blizini hrvatske granice, pitali smo stručnjaka prof. dr. Zdenka Šimića, člana UO Hrvatskog nuklearnog društva.

Zdenko-Šimić-izvor-FERKad se nuklearka zaustavi kako bi se izmijenilo gorivo takva se situacija u pravilu koristi za obavljanje brojnih aktivnosti, ponajprije na održavanju opreme i njezinom unapređenju. Kad je riječ o koracima koji se poduzimaju na unapređenju, riječ je o vrlo zahtjevim aktivnostima i stoga iznenađenja, kao što je ovo ispadanje iz pogona koje se dogodilo u subotu, nisu neočekivana. Do ispada je došlo zbog jedne vrlo zahtjevne modifikacije i nitko ne može garantirati da je to sve potpuno u redu sve dok se stvar ne potvrdi u samom pogonu. No, to nikako ne znači da je sigurnost dovedena u pitanje jer je ta modifikacija povezana s unapređenim upravljanjem pogona.

Može se čak reći da je „ispadanje“ rezultat sigurnosnih prioriteta. Nova elektronika je, naime „krivo“ zaključila da je u takvim situacijama najsigurnije obustaviti pogon zbog pretjerane osjetljivosti. Problem bi bio kada bi se reaktor trebao obustaviti, a to se ne bi dogodilo. No, zato postoje redundantna rješenja koja neovisno mogu inicirati obustavu kada je potrebna, kaže prof. dr. Zdenko Šimić.

 


VEZANE VIJESTI