Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
KULTURA / UKRATKO

HND protiv odluke Ministarstva kulture o rezanju davanja za HINU

Hrvatsko novinarsko društvo brzo je reagiralo na odluku Ministarstva kulture o značajnom uskraćivanju sredstava za novinarsku agenciju HINU, te je krovna novinarsko udruženje zatražilo da se takva odluka odmah preispita. HINA bi, naime po najnovijoj odluci Ministarstva kulture u idućoj godini trebala dobiti čak 5 milijuna kuna manje, odnosno umjesto dosadašnjih 21,67 milijuna kuna dobila bi ukupno 16,67 milijuna kuna.

U HND-ovu priopćenju za medije koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka navodi se kako Ministarstvo kulture u projekcijama proračuna za 2015. i 2016.g. uopće nije predvidjelo sredstva za HINU iako je to bilo obvezno sukladno ranijem planu.

HINA je, navodi Duka, u ovoj godini provela restrukturiranje i osjetno smanjila broj zaposlenih, a čak 5 milijuna manje sredstva koliko joj je namijenilo resorno ministarstvo, ozbiljno bi narušilo poslovanje ovog javnog servisa.

Ističemo da je proračun Ministarstva kulture za 2014.g. manji za ukupno 3 posto, ali se HINI uskraćuje čak 23 posto od ranije dobijanih sredstva.

U zadnjih pet godina plaće zaposlenicima HINE smanjene su za 26 posto.


VEZANE VIJESTI