Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP stranačke izbore vodi kao – parlamentarne!?

Šibenski SDP stranačke izbore vodi kao – parlamentarne!?

SDP ŠI - Vidović i Klarin 066

Zbog vladajuće pozicije SDP-a u državi, nekako se čini kao da je i kod onih nižepozicioniranih, lokalnih socijaldemokrata narastao osjećaj neke pojačane važnosti. Pa se sada sa svojim internim, stranačkim stvarima produciraju javno! Ne baš u fer i korektnom “fightu”. I vode unutarstranačke izbore baš kao da se radi o parlamentarnim, javno se promoviraju, organiziraju pressice, traže pažnju javnosti… A tko će biti novi šef šibenskog SDP-a, odlučit će nekoliko stotina članova stranke, 20.listopada.

Tri su SDP-ova mušketira u pitanju: Franko Vidović, trenutni predsjednik šibenskog SDP-a, bivši dogradonačelnik i aktualni saborski zastupnik; Ivan Rajić, umirovljeni časnik OSRH koji se reaktivirao 2009. (nakon umirovljenja) i trenutno je gradski vijećnik, te Željko Vujin, predstojnik Porezne uprave u Šibeniku.

Vidović je još donedavno govorio kako smatra da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti za izgubljene izbore u gradu, a kao čelnik šibenskog SDP i dogradonačelnik u prošlom mandatu, nije dvojio kako bi upravo on mogao biti najodgovorniji. No, ta ga samokritičnost nije držala dugo, pa kad je zbrojio sve pluseve i minuse, zaključio je da je u poprilično devastiranoj gradskoj organizaciji ovdašnjih socijaldemokrata, najbolje rješenje. I pod ruku s kolegom, saborskim zastupnikom i načelnikom općine Tisno, Ivanom Klarinom, sazvao u SDP-u presicu i objavio da oba idu u kandidaturu. Vidović po još jedan mandat na čelu GO, a Klarin po prvi u ŽO SDP-a. U tom trenutku činilo se da je Vidović prevladao “krizu identiteta”, da je pobijedio demone nesigurnosti i da opet samouvjereno juriša na čelo stranke gdje namjerava zaduže ostati.

Ali, dočim su primjećena i ostala dva kandidata, stvari su se naglo iskomplicirale, a kampanja dobila neočekivano zabavno-estradni ton.

Ivan Rajić, javno se promovirao kao kandidat za novog predsjednika GO SDP-a, ali ne u stranačkim prostorijama, nego u press centru šibenskog HND-a (!?) Navodno, u SDP-u, po izbornim pravilima, to bi mogao samo ako bi se obraćao isključivo članovima stranke. Ako želi komunikaciju s javnošću, tada su mu vrata SDP-a zatvorena! Ali, zašto, ako je upravo u stranačkim prostorijama netom prije dvojac Vidović – Klarin okupio novinare i obznanio kandidature??? Je li Rajiću korištenje “komiteta” u izborne svrhe onemogućeno samo zato da se time ne bi poslužio i treći, čini se, “ljući suparnik”, trenutnog šefa SDP-a? Jer, Rajić se u nekim medijima prezentirao kao samozatajan, de facto bezopasan kandidat koji glumi Vidovićeva zeca u utrci za mjesto prvog gradskog SDP-ovca. Uostalom, o  protukandidatima ni riječ da bi rekao. Štoviše, njega ne smeta ni što ga neki smatraju demokratskim dekorom aktualnog čelnika GO SDP-a, jer svatko ima pravo misliti što hoće,  a on sam misli da mu je upravo u tome šansa…

Željko Vujin, zbog kojega Vidović, reklo bi se, puše i na hladno, nije, međutim, o toj vrsti javne promocije ni razmišljao. Izbori su unutarstranački i unutar stranke trebaju i ostati jer se odnose samo na naše članove, smatra. Ali, očigledno netko ima veća a netko manja prava. Osobno, od izbora ne kani raditi cirkus. Prihvatio je izazov na poticaj grupe stranačkih prijatelja koji nisu bili zadovoljni funkcioniranjem stranke koja je vođena na prilično autoritaran način, tvrdi , a iz čega je proizašlo veliko nezadovoljstvo koje je eksplodiralo nakon lokalnih izbora i gubitka vlasti. – Grupa članova, zdravo tkivo stranke,  zatražila je od mene da se kandidiram. No, vidim da se koriste sva sredstva kako bi me se dezavuiralo i izbacilo iz utrke, pa se čak govori o nespojivosti moje dužnosti predstojnika Porezne uprave s čelnom pozicijom u SDP-u. Moj posao uspoređuje se s poslom šefa policije, a to je potpuna nebuloza. Znate da policajci ne smiju biti ni u jednoj stranci, pa prema tomu ne mogu se ni kandidirati. Nema zakona niti statutarne odredbe koja bi zabranjivala kandidaturu za bilo koju stranačku funkciju državnom službeniku. A ja sam državni službenik, ni manje ni više. Vujin diskvalifikatorskom smatra i tezu kako kao predstojnik Porezne uprave raspolaže s nekim podacima o građanima koje bi mogao zloupotrijebiti. No, to je , ističe, nemoguće jer Zakon o poreznoj upravi obvezuje na poreznu tajnu svakog djelatnika, pa tako i predstojnika PU. Sve je jasno, zaključuje Vujin, želi me se prisiliti da odustanem od kandidature. Kampanja može biti fer i poštena, ali može biti i nefer… Ja o protukandidatima neću govoriti, neka članstvo odluči, veli Vujin. I odlučit će, 20.listopada. Ali, kako god izabrali, šibenski SDP-ovci teško će ispraviti “krive Drine” koje je prije sedam godina uspostavio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, posve iracionalnom odlukom o raspuštanju gradske organizacije zbog konflikta dva istaknuta člana (Ivana Ninića i Milana Arnautovića). Dragovan je potezom pera izbrisao preko noći brojne autentične SDP-ovce i u mjesec dana primio nove. One koji su se došli upisati i koji su znali zašto to čine, baš kao što i mnogobrojni koji su ostali izvan te stranke (poput Ante Županovića, donedavnog nestranačkog gradonačelnika Šibenika kojega je SDP nominirao) nisu znali zašto bi to, poslije toliko godina u SDP-u, morali činiti i nikad nisu zatražili prijavnicu…

 


VEZANE VIJESTI