Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Pad industrijske proizvodnje za 3,2 % i broja zaposlenih za 4,5 %

Pad industrijske proizvodnje za 3,2 % i broja zaposlenih za 4,5 %

I u nastavku ove godine industrijska proizvodnja (desezonirana), očekivano, bilježi stalni pad.

Državni zavod za statistiku izračunao je da je industrijska proizvodnja u rujnu u odnosu na prethodni mjesec zabilježila pad od čak 3,2 posto. Ovaj podatak itekako treba zabrinuti ministre gospodarstva i poduzetništva, cijelu Vladu, ali i svo stanovništvo. Bez gospodarskog rasta nema napretka ni u jednom segmentu života, a najnovije statističko izviješće ne pruža ni mrvicu nade u bolje „novo sutra“.

Ako se usporedi ovogodišnji i prošlogodišnji rujan riječ je o padu industrijske kalendarski prilagođene proizvodnje od 4 posto.

Još su katastrofalniji podaci koji se odnose na prerađivački sektor industrije koji je u rujnu ostvario pad za  6,1 posto u odnosu na rujan prošle godine.

Manje su i ukupne zalihe industrijske proizvodnje i to za 1,7 posto u usporedbi s kolovozom, a u odnosu na rujan prošle godine za čak 3,6 posto.

Zabrinjavajući su i podaci o ukupnom broju zaposlenih u industrijskoj grani u rujnu ove godine koji su u odnosu na prethodni mjesec manji za 0,4 posto ali u usporedbi sa prošlogodišnjim rujnom riječ je minusu od visokih 4,5 posto.


VEZANE VIJESTI