Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Novi pad stanogradnje za 34,4 %

Novi pad stanogradnje za 34,4 %

riza koja je na građevinska vrata zakucala prije 4-5 godina još se snažno ovija oko vrata građevinara koji ne uspjevaju pronaći izlaz iz krize koja im je zaledila golemi imetak. Stambeni bum od prije nekoliko godina još vuče posljedice u vidu neprodanih stanova kojih je samo na području Zagreba preko...

Kriza koja je na građevinska vrata zakucala prije 4-5 godina još se snažno ovija oko vrata građevinara koji ne uspjevaju pronaći izlaz iz krize koja im je zaledila golemi imetak.

Gradilište Bioci (9)

Stambeni bum od prije nekoliko godina još vuče posljedice u vidu neprodanih stanova kojih je samo na području Zagreba preko 6000.

Manja potražnja stambenih kvadrata uzela je tako svoj danak u smanjenju građevinske proizvodnje što potvrđuje najnovije izvješće Državnog zavoda za statistiku prema kojem je  u kolovozu ove godine izdano svega 471 odobrenje za građenje. To je čak 34, 4 %  manje u odnosu na kolovoz prošle godine. Ako se uspoređuju podaci o broju izdanih rješenja u prvih osam mjeseci ove i prošle godine onda je riječ o smanjenju za 30, 3 %.

Izlazak iz građevinske krize, očito se još ne nazire što se posljedično odražava na broju zaposlenih, a njih je u građevinskim tvrtkama sve manje. Svjedoči o tome i najnoviji primjer splitskog Konstruktora čija je uprava ovih dana podijelila tridesetak otkaza i još stotinjak opomena pred otkaz.

Iako su svjesni kako je put do pronalaska kupaca težak i neizvjestan, dio građevinaca se ipak odlučio na gradnju zgrada na koje otpada skoro 84 posto ukupno izdanih odobrenja, a ostatak se odnosi na ostale građevine. Od ukupnog broja odobrenja najviše ih otpada na novogradnje (75 %), a u 16 posto slučajeva riječ je o rekonstrukcijama.

U Hrvatskoj se i dalje najviše traže i nude novi stambeni kvadrati. Samo u kolovozu ove godine započela je gradnja 295 zgrada  ukupne površine 79 796 četvornih metara. Od toga broja  na stanove s jednom sobom otpada njih 128. Manje se traže i nude stanovi s dvije spavaće sobe  i takvih je trenutačno u gradnji samo 41, a onih s tri i više soba, tek 40.

Proizvođačke cijene građevinskog materijala na domaćem tržištu u rujnu su u  usporedbi s kolovozom zadržale stabilnost, a istu karakteristiku imale su i u odnosu na rujan 2012.g.

Dakle, unatoč padu građevinske djelatnosti cijene građevinskog materijala ostaju iste i tako prkose građevinskom sektoru i tržištu nekretnina.


VEZANE VIJESTI