Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
EKOLOGIJA
Roški slap (Ogrlice) - foto NP Krka

‘Nema frke dok je Krke:
Ljudi, ne bacajte više to smeće!’

Roški slap (Ogrlice) - foto NP Krka

– Dođite i pridružite nam se!  – pozivaju građane iz Javne ustanove Nacionalni park Krka na akciju čišćenja porječja rijeke Krke koja se održava u srijedu, 30. listopada. Kako se najavljuje, djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ će u suradnji s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin od 8 do 16 sati  čistiti obale rijeke Krke u predjelu Marasovina i na Brljanu.
roski-slap-ogrlice_800x600

– U okviru svoje osnovne misije očuvanja prirode i zaštite čistog okoliša, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ redovito provodi akcije čišćenja otpada prirodno nanesenog ili nelegalno odloženog unutar granica Nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Podizanjem razine svijesti o potrebi zaštite prirode i o ulozi koju svaki pojedinac ima u procesu biološke raznolikosti vidno se smanjio broj odlagališta u prirodi. U srijedu će se uklanjati naplavine sitnog kućanskog otpada i suhih grana na ujezerenom toku Krke ispod slapa Brljan i s obala Krke u predjelu Marasovina, u blizini naselja Matasi i Zelići, do granice Nacionalnog parka. Ovom akcijom to će se područje spojiti s već uređenim i očišćenim obalama Krke – ističe ravnatelj NP-a Tonći Restović.

‘Nije problem, čistit ćemo mi…’

No osim djelatnika NP-a, kojima je u opisu posla brinuti se o redu u parku, posebne pohvale idu onima koji to rade volonterski, iz ljubavi i poštovanja prema prirodniom vrijednostima. Među takvima su entuzijasti iz Ekološke udruge Krka Knin. U šestomjesečnoj akciji provedenoj tijekom 2013.godine očistili su tok i okoliš rijeke Krke od njezina izvora do granice s Nacionalnim parkom “Krka“. Akcija-projekt ima i simpatično ime: “Nema Frke dok je Krke“, a uključio je čišćenje otpada i uklanjanje starih i bolesnih stabala na obali i u koritu rijeke od izvora rijeke do granice NP “Krka“ u cilju obnove postojeće biološke i krajobrazne raznolikost, kako se pojašnjava.

– Očistile su se tone i tone otpada. Ali prvenstveno nam je bio cilj  potaknuti svijest kod žitelja da više ne bacaju otpad u rijeku. Nije nikakav problem, čistit ćemo mi i dalje, ali eto, važnije je da ovim putem poručimo: ljudi, ne bacajte više to smeće. Inače, kroz ovaj projekt je preko javnih radova bilo zaposleno sedam osoba, a nastavljamo i dalje. U planu su nam nove akcije, uključivanje ronilačkih klubova, eko-regate i još puno toga. Mora se djelovati. Zaključili smo kako se u ova recesijska vremena malo toga može učiniti za opći boljitak ako takvo što ne pokrenu razne udruge i potaknu što veći broj građana na djelovanje. Evo, i sutra kreće nas sedam na čišćenje. I to vodimo one koji će doista raditi… – šali se Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin.

skradinski-buk_800x600

– Uvijek valja upozoravati na važnost očuvanja biološke raznolikosti i čistog okolia. Čuvajmo prirodu, štitimo okoliš, racionalno stvarajmo otpad i pametno upravljajmo njime. Pozivamo lokalno stanovništvo da nam se pridruži u akciji čišćenja! – veli ravnatelj Restović.

Inače, upravo je nevjerovatno što je sve posljednjih godina završavalo u vodama rijeke Krke i njezinih pritoka: ako se izuzme glomazni otpad: olupine automobila, stari štednjaci, televizori, automobilske gume i različito smeće, a događala su se i opasna zagađenja otpadnim uljima i naftom. Uglavnom se radilo o začuđujućem nemaru i neodgovornosti, posebice ako se zna da se iz rijeke Krke i okolnih voda pitkom vodom opskrbljuje veći dio srednje Dalmacije.

No, ljudske gluposti i nemara nikad dosta, a protiv toga se može boriti jedino akcijama poput gore navedene nazvane ‘Nema frke dok je Krke’.

Ime je posve na  mjestu, jer bi u slučaju ozbiljnijeg zagađenja rijeke Krke itekako bilo – ‘frke’.


VEZANE VIJESTI