Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Hrvatske?

HGK i HAC, nova Fimi media:
Uhićen Josip Sapunar

Hrvatske?

Ovaj vikend nalik je krimi-priči: najprije je u istražni zatvor privedena glavna suradnica šefa  Hrvatske gospodarske komore Zdenka Peternel, a danas je u ruke policije pao i bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta Josip Sapunar. Oboje DORH istražuje zbog izvlačenja novca, a povezuje ih Igor Premilovac, preko čije se češke tvrtke i austrijskog računa prao novac izvlačen što ih HGK, a što iz HAC-a. I dok tužiteljstvo Zdenku Peternel sumnjiči za izvlačenje 32 milijuna kuna, preko fiktivnih tvrtki kojima su plaćane izmišljenje marketinške usluge za HGK, Sapunara terete za “pranje” 5 milijuna eura iz HAC-a , od čega je za svoje usluge uzimao, navodno, 20 posto.

Nadan VidoševićSapunaru je ovo drugo uhićenje, a prvi put je bio priveden zbog sumnje da je sudjelovao u aferi Fimi media, preko koje je transponirao HAC-ov novac za potrebe punjenja HDZ-ova crnog fonda.

Čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić koji godinama upozorava na kriminal u HAC-u, Sapunarovo uhićenje je komentirao: “Ukoliko ova priča završi s Josipom Sapunarom, to će opet biti farsa, ograničena akcija koja nas neće dovesti do pravih krivaca, nalogodavaca, a to su Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković”.

Mnogi misle da bi u najnovijoj epizodi nove Fimi medije, ruka pravde mogla konačno dohvatiti i neke od glavnih krakova hrvatske kriminalne hobotnice, a koji su dosad uspješno izmicali institucijama pravne države.

Desna ruka predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, pročelnica njegova ureda Zdenka Peternel, u istrazi o izvlačenju više od 32 milijuna kuna komorskog novca, od čega je, navodno, čak 29 milijuna zadržala za sebe, osumnjičena je da je potpisivala lažne fakture i isplaćivala milijunske iznose fiktivnim tvrtkama za navodne usluge koje su obavljale za HGK, primjerice marketing Zlatne kune, akcije Kupujmo hrvatsko itd. Novac se uplaćivao na austrijski račun češke tvrtke direktora Igora Premilovca, koji je navodno uzimao proviziju od 10 posto, a ostatak je Peternel distribuirala “krajnjim korisnicima”. Zanimljivo je da njezin šef, Nadan Vidošević, ništa nije znao, pa je uhićenje suradnice šeretskim osmjehom komentirao: Muž zadnji dozna! No, ovaj muž morao je, za to je po zakonu odgovoran i plaćen, prvi doznati. Ako u prljavoj raboti nije sudjelovao, dosad je morao podnijeti ostavku. Ili je znao i sudjelovao, ili nije znao, a morao je. Kako god se uzme, kriv je!

 


VEZANE VIJESTI