Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Atlantic grupa – Od prodaje kave u 9 mjeseci zaradili 778 milijuna kuna

Atlantic grupa – Od prodaje kave u 9 mjeseci zaradili 778 milijuna kuna

Podaci o izvoznoj aktivnosti hrvatskog gospodarstva su poražavajući kao i ukupno stanje gospodarstva kojemu ni potpore Vlade nisu uspjele osigurati razvojni zamašnjak.

Na razini ukupnog gospodarstva, svega 13 posto hrvatskih  tvrtki je izvozno orijentirano. Još porazniji je rezultat kad je riječ o izvozu složenih proizvoda  na što otpada svega 6,4 posto, dok, primjerice u Njemačkoj taj postotak iznosi 40 posto, a ostatak otpada na izvoz jednostavnijih proizvoda.

U situaciji kada svakodnevno slušamo o milijunskim iznosima gubitaka (gubitak Petrokemije iznosi 190 milijuna kuna, Uljanik grupa bilježi gubitak od 172 milijuna kuna…), ohrabruje podatak  o značajnom rastu prihoda Atlantic grupe. U prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su prihod od prodaje od 3.725,5 milijuna kuna što predstavlja rast od 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobit prije kamata i poreza porasla je 13 posto i skočila na 375,9 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 193.3 milijuna kuna. To se, prije svega ima zahvaliti sniženim troškovima kamata nakon prošlogodišnjeg uspješnog refinanciranja, poručuju iz Atlantic grupe.

Samo od prodaje kave inkasirali 778 milijuna kuna

Rastu prihoda od prodaje najviše su prionjela strateška poslovna područja-sportska i aktivna prehrana koje su zabilježile rast od 13,7 posto. Najveći rast ostvarili su na tržištima Njemačke, Španjolske i Rusije. Ističe se kako je značajno  porasla  prodaja flipsa, keksa i čokolade, a ovi su proizvodi zabilježili rast od 5,4 posto na tržištima Srbije, Crne Gore i Makedonije. Slijede proizvodi iz kategorije Zdravlje i njega koji su zabilježili rast od 5,2 posto i to na ruskom i hrvatskom tržištu. Kava se s 20,9 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 778 milijuna kuna prihoda od prodaje.

E. TedeschiU ovoj su grupaciji posebno zadovoljni efektom novih investicija koje su dodatno učvrstile njihov položaj na tržištu u ovom turbulentnim vremenima. Naši rezultati, istakao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, potvrđuju stabilnost našeg poslovnog modela. Tedesci je posebno ponosan na ostvarene rezultate na tržištima Rusije i ostalih zemalja ZND-a, te na ključnim europskim tržištima.

Iz Atlantic grupacije podsjećaju kako su započeli s ulaganjem u novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica, a projekt je vrijedan 120 milijuna kuna. U prvoj godini proizvodnje zaposlit će 50, a u konačnici 160 radnika. Početak gradnje planiran je u travnju iduće godine, a završetak u prvom kvartalu 2015.g.


VEZANE VIJESTI