Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
KULTURA
Ešref Armagan – slijepi slikar koji nikada nije vidio svijet

Ešref Armagan – slijepi slikar koji nikada nije vidio svijet

Evo jedne doista neobične priče. Ešref Armagan je slikar koji je od rođenja – slijep. Njegova dirljiva, poučna, optimistična i dijelom mistična životna priča započela je prije šezdeset godina u Turskoj, kada se u jednoj siromašnoj obitelji rodio dječačić – potpuno slijep. U djetinstvu, kaže priča, nije imao mogućnosti za bilo kakvo formalno obrazovanje: čitati i crtati naučio je sam. Od tada naovamo čitavo vrijeme se bavi slikarstvom, i to koristeći uljane boje i ruke, a ne kistove kao većina kolega.

Kad slika more, navlači prsluk za spašavanje

Kad se pročulo za Ešrefa, njegovi radovi su senzacionalno osvanuli u više svjetskih galerija. Dakako, mnoge je ganula i duboko dotakla priča o čovjeku koji je, ne iskusivši od početka života vidljivi svijet na način na koji ga to vide ne-slijepi ljudi, postao – slikar. Zaintrigirao je razne znanstvenike s nekih od najrazglašenijih sveučilišta, poput onoga u Harvardu, gdje su dvojica istraživača, dr Amir Amedi i dr. Alvaro Pascual-Leone, istraživali njegov mozak i došli do otkrića koji su izmjenili neke dotadašnje predodžbe o ljudskom mozgu, osobito o dijelovima moždanog sustava koji se odnose na vid.

– Gospodin Armagan je važna osoba u povijesti slikarstva i znanja, općenito. Bio sam osupnut kada sam vidio njegove slike i način na koji ih stvara. Njegov rad je čudesan. Po prvi put je pokazao da slijepe osobe mogu razviti vještine slikanja jednako kao i osobe s normalnim vidom. To se nikada do sada nije dogodilo – oduševljen je Ešrefom i John M. Kennedy, profesor spoznajne psihologije na Sveučilištu u Torontu u Kanadi.

Posebno je pak dojmljiv način na koji Ešref slika. Kako veli, za slikanje mu je potrebna potpuna tišina. Onda najprije skicira buduću sliku, a potom, kaže, ‘mora u popunosti ući u sliku’. Kako bi mu to olakšalo, pomaže se nekim predmetima, ovisno o sadržaju buduće slike. Tako kada za temu ima more ili podmorski svijet na sebe navlači prsluk za spašavanje, kako bi iskusio – more (!).

– Prsluk me spašava da se ne utopim – duhovito pojašnjava Ešref.

U slijepcu uvidjeli priliku za reklamu

Ešref je oženjen i otac dvoje djece, a u međuvremenu su, kako to obično biva, za njegovu životnu priču dočuli i neki markentiški stručnjaci. Među njima su se istakli oni iz tvrtke Volvo, koji su u slijepome Ešrefu uvidjeli izrsnu priliku za reklamu. Doveli su turskog slikara u Švedsku, dali mu da opipa jedan od novodizajbniranih automobila, nakon čega je on izradio sliku. Sve je, dakako, snimano kamerama, pa su usput dobili i efektne promidžbene video materijale.

– Ne smijem gledati automobil, nego ga moram nacrtati naslijepo. A mislim i da mi ga neće dati da ga provozam – vrlo duhovit je i tom prilikm bio slikar Ešref.

U svakom slučaju, za potrebe kanadske udruge slijepih ta je slika prodana na dobrotvornoj aukciji za 3.015 dolara.

I tako Ešref nekome poklanja slike i novac, nekome reklamu, a svima nama ostalima snažnu i jasnu poruku – o neslućenoj unutarnjoj snazi svakoga čovjeka.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI