Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
knin / književno
Život u limbu, kninska promocija: Čokin i Raškovićev povratak u Knin, s pričom o traumama rata

Život u limbu, kninska promocija:
Čokin i Raškovićev povratak u Knin, s pričom o traumama rata


Život u limbu, knjiga o Kninu u razdoblju 1990.- 1995., autorskog dvojca Igora Čoke i Slavena Raškovića, nakon šibenskog Fališa, promovirana je i na kninskoj Tvrđavi, što je za njezine autore , kao rođene Kninjane, bilo od posebne važnosti. Upravo zbog one stare izreke da nitko nije prorok u svom selu ( gradu )… Uz promociju knjige, postavljena je i izložba dojmljivih Čokinih fotografija. Na promociju su došli i kninski gradonačelnik Marko Jelić i njegovi zamjenici Marijo Ćaćić i Kristina Perić.

Knin se tako, vjerojatno po prvi put, suočio sa svojom ratnom slikom iz perspektive svjedoka vremena koji su na početku rata imali 16 i 7 godina. No, ono čega se sami ne sjećaju, ispričali su im njihovi sugrađani, Hrvati i Srbi.
Kako piše lokalni kninski portal Huknet, bilo je to prilično “nadrealno za ove prostore kada dvojica Srba pišu o stradanjima Hrvata u Kninu, o mučenjima Hrvata u zatvorima u staroj bolnici i na tvrđavi, kada pišu o bujanju srpskog nacionalizma početkom 90-ih u Kninu.”

Pogotovo, s obzirom da je “kultura sjećanja koja se odnosi na ratna zbivanja na ovim prostorima nažalost kompromitirana i često je stavljana u službu nacionalizma i jeftinog politikanstva. Nasuprot tome, kultura sjećanja u ovoj knjizi lišena je takvih jednostranih i plošnih matrica.”, ocjenjuju na Huknetu.

Igor Čoko, antropolog i dokumentarni fotograf, još kao tinejdžer je u Kninu od 1991. do 1995. godine uređivao subverzivni fanzin Ispod zemlje u kojem se na primjer, kako navodi Huknet, osuđivalo paljenje crkve sv. Ante zbog čega je stavljao glavu na panj, pa stoga ni danas ni najmanje ne iznenađuje njegova građanska hrabrost koju pokazuje suautorstvom na knjizi s ovako jedinstvenim pristupom traumatičnim ratnim događanjim o kojima Život u limbu govori. Čoko je i nakon rata kao antropolog i vrhunski fotograf nastavio biti aktivist i to izvaninstitucionalni aktivist. Intelektualac i umjetnik koji nikad nije prestao biti punker i fanzinaš- piše Huknet.

Slaven Rašković, pak, godinama je, navodi se, u ljudskopravaškom sektoru te je vrlo ozbiljan i uspješan civilni aktivist međunarodnog kredibiliteta. I to institucionalni aktivis,t pa je ovaj spoj s Igorom Čokom morao izroditi nešto uravnoteženo i dobro.

Prvi dio knjige dokumentaristički problematizira ( kroz izjave svjedoka ) stradanja Hrvata, a drugi se bavi kalvarijom Srba u Oluji i nakon nje. Nema politikantstva, optuživanja, upiranja prstom u krivce, ali svjedočanstva kroz koja se opisuju traumne rata imaju snagu dokumentarističke građe, i ostavljaju dubok trag . Tomu dodatno pridonose iznimno upečatljive fotografije Igora Čoke kojima je knjiga ilustrirana.

Promociju je organizirao beogradski ured njemačke nevladine organizacije Forum ZFD, a moderirala je Spomenka Martić. Život u limbu bit će dio fundusa Narodne knjižnice Knin i na raspolaganju zainteresiranim čitateljima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI