Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
narodno zdravlje
CroResp: Pokrenuta donacijska kampanja za izradu hrvatskog respiratora od ronilačke maske namijenjenog zaštiti zdravstvenih radnika

CroResp:
Pokrenuta donacijska kampanja za izradu hrvatskog respiratora od ronilačke maske namijenjenog zaštiti zdravstvenih radnika

Ekipa inovatora i entuzijasta predvođena liječnikom Ivorom Kovićem koja je od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse izradila respirator za zaštitu cijelog lica namijenjen zdravstvenim radnicima, pokrenula je prije neki dan donacijsku kampanju kako bi osigurala sredstava za nabavu komponenti te izradu respiratora u većim količinama. Donacije se prikupljaju u suradnji s udrugom Pomaganje je uvijek IN, u prvih par dana prikupljeno je oko četrdeset tisuća kuna, cilj je prikupiti 150.000, a donira se putem portala pandemija.info kojeg je doktor Ivor Ković volonterski pokrenuo s ciljem stvaranja repozitorija materijala poput novih znanstvenih članaka, smjernica i preporuka, prvenstveno za medicinsko osoblje.

Motivirani nedostatkom zaštitne opreme i željom za pomoći, proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen Ivorom Kovićem, specijalistom hitne medicine, Riječaninom koji posljednjih šest godina živi i radi u Londonu, intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp. Namijenjen je zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, štiti cijelo lice, izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse, a nakon razvoja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, potrebna su dodatna sredstva za nabavu i izradu komponenti te podjelu takvog respiratora u što većoj količini. Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutačnoj situaciji nemamo vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja u situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta.

CroResp uređaj pruža zaštitu za oči i dišne putove, namijenjen je medicinskom osoblju, koristi se na vlastitu odgovornosti i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Tijekom dosadašnjeg razvoja učinili su brojna testiranja, proučili svu dostupnu literaturu, a kontinuirano razmjenjuju informacije i iskustva s raznim grupama iz cijelog svijeta koji u svojim zemljama razvijaju slična rješenja prema komponentama dostupnim na njihovim tržištima. CroResp u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa, no sva njihova saznanja dopuštaju im da s velikom sigurnošću mogu tvrditi da ovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima.

– Želimo da ovi respiratori budu u potpunosti besplatni za sve naše zdravstvene djelatnike koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima. Sav naš rad je u potpunosti volonterski i otvoren, a sve informacije i napredak našeg projekta možete pratiti na stranici i službenim kanalima na društvenim mrežema. Akciju prikupljanja sredstava provodimo po uzoru na Češku, gdje se također za slično rješenje nakon provedenih ispitivanja i suglasnosti Vlade skupljaju sredstva, a do 9. travnja su već podijelili više od 11 tisuća sličnih maski. Do sada smo putem donacija zaprimili više od 50 maski koje smo kompletirali adapterima i filterima i proslijedili na dobrovoljno korištenje i testiranje zdravstvenim djelatnicima širom Hrvatske. Na osnovu njihovih povratnih informacija unapređujemo cjelokupno rješenje, radimo na testiranjima i odabiru filtera za viruse. Ovo nije jednokratna kampanja zadanog konačnog iznosa i trajanja, već nam je želja dok god ima potrebe prikupljati sredstva za što više maski, adaptera i filtera za viruse koje ćemo kompletirati i isporučivati već od samog početka i tijekom cijele kampanje, vodeći računa o prioritetima, odnosno osoblju s većom izloženošću i rizikom, a prema upitima upućenim preko obrasca na poveznici. Odabrali smo maske koje su u većoj količini dobavljive na domaćem tržištu, pri čemu ćemo ih za ovu svrhu dobiti po nabavnoj cijeni. Adaptere u ovom trenutku izrađuje zajednica volontera 3D prinatanjem,  kojima želimo iz ovih sredstava nabaviti potrebne filamente, a u slučaju većeg interesa i dovoljne količine sredstava, razmišljamo i o izradi kalupa kojim bi se ubrzala i pojeftinila proizvodnja. Filtere uglavnom već imaju u bolnicama, ali ne sve ustanove i svi odjeli, a kako je on potrošni materijal kojeg treba redovito mijenjati, treba i njih kupiti sredstvima iz ove kampanje. Okvirni trošak jednog kompleta je 150-200 kn (s PDV-om), ovisno o filteru. Trošenje prikupljenih sredstava transparentno ćemo prikazivati na našoj web stranici, uz naznake kojoj je ustanovi i koliko kompleta podijeljeno. Ukoliko ostane nepotrošenih sredstava iz ove kampanje, donirat ćemo ih prema dogovoru za nabavku ostale potrebne medicinske opreme ili sličnu humanitarnu namjenu vezanu za ovu pandemiju – poručuju iz CroRespa, volonterskog projekta u koji su dobrodošli svi sa znanjem i željom da pomognu, bez namjere razvoja biznisa ili ostvarenja nekih osobnih interesa.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI