Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
BANDIĆGRAD / DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
Ana Stavljenić Rukavina, “nadžena”, koja u 81. godini gomila funkcije i sinekure, smjenjuje i imenuje ravnatelje…

Ana Stavljenić Rukavina, “nadžena”, koja u 81. godini gomila funkcije i sinekure, smjenjuje i imenuje ravnatelje…

Ana Stavljenić Rukavina od nekadašnje heroine, u kakvu je promovirana nakon afere Baxter u kojoj je zbog smrti 23 pacijenata na dijalizi podnijela ostavku, pretvara se ovih dana u antipod tome, doslovce u grabežljivicu koja u poznim godinama gomila funkcije kako bi zadržala moć i utjecaj i odrađuje bezmalo “prljave poslove” za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nota bene, svoga šefa u Gradu Zagrebu i u stranci Milan Bandić 365. Bivša ministrica zdravstva u Račanovoj vladi ( 2000. – 2002. ), ispostavlja se ključnom osobom u novoj aferi koja višestruko diskreditira Hrvatsku kao navodno pravnu državu. Radi se o slučaju Dječje bolnice Srebrnjak gdje je nedavno, uz asistiranje nekadašnje “heroine”, sada predsjednice Upravnog vijeća bolnice, nakon 23 godine predanog rada smijenjen, bez uvjerljivih argumenata, ravnatelj dr. Boro Nogalo.

O svim aspektima smjene govorio je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” sam Nogalo, a u kratkom intervjuu emitiranom u sklopu emisije, a razlozima za razrješenje ravnatelja očitovala se i profesorica Stavljenić Rukavina. O tome smo detaljno izvijestili što možete pročitati OVDJE.

Žena zmaj, s desetinom sinekura, funkcija, utjecajnih pozicija

Stavljenić Rukavina ima 81 godinu, po zanimanju je liječnica, magistra farmacije i specijalistica medicinske biokemije. Umirovljenica. Ali,  usprkos biološkim zakonima, trenutno je na dužnosti potpredsjednice zagrebačke Gradske skupštine, istodobno je i potpredsjednica Bandićeve Stranke rada i solidarnosti- MB 365, ima privatnu konzultantsku tvrtku Diagnosis d.o.o.,  na stranicama Sveučilišta Libertas, navodi se kao prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju, sudjeluje u čak 15 upravnih vijeća… u najkraćem, žena zmaj! Ali, koliko realno osoba zašla u deveto desetljeće života može raditi, koliki njezin radni učinak može biti, i što uistinu radi prekapacitirana profesorica? Figurira i ubire novac za sve te silne, dobro plaćene sinekure! Jer, kako u Nu2 veli dr. Nogalo, ona je osoba kojoj vjerojatno fali novca…
Pa ga ubire gdje god može, prkoseći godinama i “zubu vremena”.

U službenoj biografiji prof. Stavljenić stoji da je rođena 15. listopada 1939. u Dugoj Resi , da je profesorica emeritus, doktorica medicine i specijalist medicinske biokemije. A uz stručne reference, navode se i one političke i stranačke. Osim što je potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, potpredsjednica je i Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, članica Odbora za Statut, Poslovnik i propise te članica Odbora za socijalnu skrb. I kad bi htjela, kad bi mislila sve to biti zaozbiljno, ne bi fizički dospjela…

Ana Stavljenić Rukavima je radila na Institutu za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec u razdoblju od 1967. do 1979. U KBC Dubrava se zaposlila 1980. kad je počela raditi i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Ministrica zdravstva bila je od 2000. do 2002., imenovana je kao nestranačka osoba na prijedlog HSLS-a, ali je 2003. postala članica HSS-a. No, nakon samo dvije godine ministarskog mandata, podnosi ostavku zbog smrti 23 pacijenta koji su bili žrtve neispravnih uređaja za dijalizu ( Baxter) i odlazi u KBC Zagreb, gdje ostaje do 2004., a paralelno je angažirana i na Medicinskom fakultetu.

Od Baxtera do Nogala

Javnost je uglavnom pamti kao častan primjer ministrice koja je bez puno krzmanja, po “zapovjednoj odgovornosti” podnijela ostavku nakon tragičnog epiloga s Baxterovim dijalizatorima. Tada je znala govoriti kako su je novinari unaprijed razapeli i prije negoli se znala istina, a kad se utvrdilo da neispravni uređaji za dijalizu nisu odgvoornost Ministartsva zdravstva, nitko joj se nije ni ispričao. Dijalizatori američke tvrtke Baxter, čiji je uvoznik bila Pliva, stavljeni su na tržište mimo procedure i bez provjere, objašnjavala je svojedobno, pa nije pravodobno utvrđeno da su neispravni.

U situaciji u kojoj se našla, dok se još nije točno znao uzrok i otkrila greška u proizvodnji uređaja za dijalizu, smatrala je normalnim da se povuče s funkcije i već drugi dan je ponudila ostavku. Teško je nastaviti raditi, kazala je za Večernji list, ako u sebi imate dvojbu jeste li učinili sve što ste mogli…

Zanimljivo, žena koja i u 81. funkcionira na desetke kolosijeka zahvaljujući svome političkom angažmanu u Bandićevoj 365 stranci, za sebe će reći kako se ne doživljava kao političarka, a argument za to joj je i da je za ministricu bila imenovana kao nestranačka osoba, kao stručnjakinja i znanstvenica koja se htjela uključiti svojim znanjem “u rad za opće dobro koje služi narodu”.
E, pa ta nepolitičarka posvećena općem dobru, vrlo dobro i u 81. pliva političkim vodama, iz kojih se nije dala ni u ovako poznim godinama. Uostalom, ako je politika ne zanima, kako to da je već u ranim 2000-tim promijenila nekoliko političkih opcija: od akvizicije HSLS-a koji je predložio za ministricu, preko HSS-a u koji se učlanila 2003., pa do Milana Bandića 365 kojemu se pragmatično priklonila još kao članica HSS-a iz kojeg je izašla, preferirajući probitke koje joj jamči zagrebački gradonačelnik. A već tada je grabila prema 70-toj!

No, u Večernjem listu 2013. poslužit će se klasičnom demagoškom floskulom objašnjavajući kako je prihvatila Bandićev poziv ” sa željom da služim građanima Zagreba, a ne da djelujem kao bilo čiji protivnik”.

Znanstvenica u službi politike “uskočkog” optuženika

Ipak, potkraj 2019. bit će žestok, neumoljiv protivnik dr. Bore Nogala kojega će, kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak smijeniti u dva dana, bez provedene procedure i uz ogorčen prosvjed kompletnog bolničkog osoblja koje je stalo iza svoga ravnatelja. Ona će tvrditi kako Upravno vijeće nije imalo alternative kad je dobilo izvješće o brojnim nepravilnostima nego razriješiti ravnatelja. A sve drugo su, kazala je, insinuacije. Optužili su ga za minuse u poslovanju ( a ignorirali potraživanja bolnice od HZZO-a ), za propuste u zapošljavanju ( jer je zaposlio devet liječnika koji nisu pedijatri, u situaicji kad se nijedan pedijatar nije javio na natječaj)  i nadriliječništvo ( zbog angažmana nutricioniste?! ). Inspekcijski nadzor demantirao je čelnicu UV-a, makar kad je nadriliječništvo u pitanju, a za sve ostalo, izjavio je Nogalo, Ana Stavljenić Rukavina je znala, izvješća je uredno dobivala i odluke potpisivala.

Nogalo tvrdi da je upravo ona pokrenula njegovu smjenu, jer je cilj zagrebačke gradske vrhuške preuzeti projekt bolnice težak 60 milijuna eura koji su aplicirali za europska sredstva, a njihov je cilj zaštititi projekt od gradske uprave i njezine javne nabave u kojoj se opasno snižavaju kriteriji gradnje kako bi se lovilo u mutnom. Ali, da sada ne ulazimo u detalje toga projekta i ravnateljevog razrješenja o čemu se puno pisalo, to neka ide na dušu ove stručnjakinje i znanstvenice u službi politike Milana Bandića, “uskočkog” optuženika i ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je u tome saučesnik.

Dosmrtni rad, politički utjecaj i moć…

Ali, kako objasniti da je 81-godišnja Stavljenić Rukavina i danas prorektorica na Sveučilištu Libertas ( pokušala je biti i rektorica ali je djelatnici nisu podržali ), jedna od utjecajnijih osoba u Gradu Zagrebu s brojnim sinekurama i brojnim upravnim vijećima čiji rad nadzire, a prvoklasni liječnici, specijalisti par excellence poput vrhunskog neurokirurga Josipa Paladina, doktora Ognjena Krausa itd., doslovce su otjerani u mirovinu, navodno,” po sili zakona”?! Iako je Paladino od Stavljenić Rukavina mlađi čak 11 godina! Ali ga se hrvatsko zdravstvo glatko odreklo…

Zar će ta “nadžena” raditi dosmrtno i zauzimati mjesto mlađim stručnjacima, specijalistima željnim rada i stjecanja novih znanja, a javnost će svako malo biti alarmirana brojkama o manjku liječnika po hrvatskim bolnicama jer su i oni, koje smo imali i odškolovali, otišli iz ove, cinično nazvane, “zemlje znanja” u neku gdje se znanje doista cijeni i honorira ?  Nije li neumjesno da osoba u njezinim godinama odlučuje, makar formalno, o imenovanju i razrješenje ravnatelja jedne bolnice, da ima relevantne političke pozicije i moć u društvu koje se puno mlađih stručnjaka bez puno premišljanja odriče, da svojim glasom presuđuje u upravnim vijećima, u Gradskoj skupštini… Nije li to karikaturalno, neovisno o stručnim referencama prof.dr. sc. Stavljenić Rukavina za čije godine bi bio primjeren tihi znanstveni rad, dok je zdravlje služi ?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI