Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
GRAĐANI / POLITIKA
“Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?”

“Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?”

 Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni Rat i Pokretom otoka organizira 28. svibnja u Splitu, u Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 16:00 sati, javnu tribinu simboličnog naziva “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?”.

Split je izvrsna lokacija za ovakvu tribinu, jer obiluje primjerima zlouporabe ili katastrofalnog upravljanja  pomorskim dobrom. Dovoljan primjer je već plaža Bene, kojom dugo godina neodgovorno upravljaju tvrtke vezane uz mogućeg gradonačelnika Željka Keruma (vidi TRIS), ili pak nedaleki Zlatni rat na Bolu, u kojem je jasno razotkrivena nakaradna sprega politike i poduzetništva u grabeži za javnim dobrima, u ovom slučaju plažama i pomorskom dobru (poveznica).
– Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti sve nas, a osobito otočane, koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina – vele organizatori.
Naime, navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti održivog razvoja otoka i lokalnih zajednica te na štetu otočana i lokalnog stanovništva, ne omogućavaju lokalnim tvrtkama da budu konkurentne u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Također određene stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost donošenja odluka. Sve navedeno ponukalo nas je da zajedno glasno i jasno iskažemo svoje nezadovoljstvo, ali i svoje prijedloge kojima bismo dugoročno sprječili štetnosti ovih Zakona i osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima poput plaža i morskih luka bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu.
Osim toga neophodno je definiranje reinvestiranja dobiti od izdanih koncesija u područja od kojih je profit i ostvaren te utvrđivanje transparentnih i odgovornih modela upravljanja javnim dobrima.

Ilustracija, zapuštena plaža Bene u Splitu (foto TRIS/G. Šimac)

Na tribini će kao predstavnici konkretnih otočnih situacija gostovati predstavnici Raba (Damir Pijaža-Mikelić, NL Ostanak), Paga (Ante Dabo, gradonačelnik Novalje) i Brača (Josip Bačić, inicijativa Za zlatni rat), dok će im se sa strane predlagatelja rješenja pridružiti stručnjaci iz Zagreba (Sandra Benčić, CMS) i Splita (Marko Bertolino).
– Ovim putem pozivamo sve otočane i neotočane da nam se pridruže u velikom broju i upoznaju sa konkretnim informacijama na temu koja se tiče svih nas koji otoke volimo i živimo. Osim toga pozivamo i kandidate za župana u Splitsko Dalmatinskoj županiji Blaženka Bobana i Mira Bulja, te novoizabrane članove Županijske skupštine da svojim prisustvom doprinesu raspravi i iznesu svoje prijedloge rješavanja problema i iznalaženja rješenja u korist otoka i otočana! – vele organizatori.
Ova tribina organizirana je uz financijsku podršku Europske unije, u okviru projekta „Javni interes nije na prodaju – PINS II“, koji se provodi u sklopu programa ”IPA 2012 Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima”.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI