Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
SLIKA I NEPRILIKA
Ilustracija, plaža Bene u Splitu (foto TRIS/G. Šimac)

Slika i neprilika – splitske Bene:
Koncesija za nered već za 45 lipa po ‘kvadratu’ mjesečno? (FOTO)

Ilustracija, plaža Bene u Splitu (foto TRIS/G. Šimac)

Bene, nekoć omiljeno kupalište i odmorište Splićana na sjevernoj strani marjanskog poluotoka, danas to više nisu. Niti to mogu biti, s obzirom na ono što se tamo moglo vidjeti prije desetak dana. Nekadašnja šumovita uvala Bene s  ljupkim malim restorančićem, nekoliko sportskih igrališta i kamenim stolićima u sjeni borova imaju mjesto u ugodnoj tzv. kolektivnoj memoriji generacija Splićana.

No, jednako kao i park šumu Marjan, i Bene je sustigla desetljetna politika nerazumnog i stihijskog (ne)upravljanja tim izuzetnim splitskim prirodnim i kulturnim vrednotama. Dok i dalje komad po komad šumovitog Marjana nestaje u ždrijelu novokomponiranih bogataša, mutikaša i tzv. investitora koji tamo rade i žele graditi palače, stanove i apartmane, tako i nekadašnje marjanske plaže drastično mijenjaju svoje lice. Na mnoge od njih su već odavno pipke prilijepili krakovi proždrljive poduzetničko-političke hobotnice.

Razvaljene klupe, zahrđali tuševi…

Rezultat takve politike vidljiv je i na Benama. Nemar je vidljiv na svakom pedlju. Već na ulazu posjetitelje dočekuju nemarno na stabla nahereni izblijedjeli plakati, razvaljene klupe, razbacane kante za otpatke, zahrđali tuševi, slomljene ležaljke koje leže u grmlju itd. Tzv. ugostiteljski objekt slika i neprilika je sama za sebe, a uokolo su trošni prateći ‘objekti’ bez svrhe i smisla.
Sasvim jasno o pogibeljnoj traljavosti govori i slika razvaljenog narančastog mostića iz kojega vire oštre šipke i dijelovi drvene ograde. Zamišljen kao dio zabavišta za djecu, taj most premošćuje blatnjavu lokvu punu otpadaka i predstavlja ozbiljnu prijetnju za dječje zdravlje. Iznad njega na stablu je prikovan besmisleni natpis: ‘Voda nije za piće’.

Igralište za djecu? (fotoTRIS/G. Šimac)

Moglo bi se naširoko opisivati zatečeno stanje, no nema potrebe, gorčine je i ovako dovoljno. Dodajmo ovome samo kako je, sudeći prema medijskom izvještajima, Splitsko dalmatinska županija ponovno raspisala natječaj za dodjelu ‘Koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže na dijelu k.o.Split, predio uvala Bene, Grad Split.’(vidi poveznicu).

Zakasnili ste

Županija istu namjera dodijeliti na 15 godina, a površina koncesije iznosi 40.612 metara četvornih, od čega je 32.351 kvadrat kopneni dio, a 8261 morski. Za istu je predviđena ukupna cijena od 3,3 milijuna ukupno za svih 15 godina, ili 220 tisuća kuna godišnje ili začudnih – 18.333,33 kune mjesečno. Podijeli li se tad iznos s brojem četvornih metara koje će koncesionar dobiti na upravljanje, ispada kako će po kvadratu plaćati najam (naknadu) od vrtoglavih – 45 lipa mjesečno.
Ako ste sad zainteresirani, zakasnili ste: rok za prijavu je istekao 23. ožujka 2017. godine.

‘Reklame’ naherene na stabla (foto TRIS/G. Šimac)

Možda treba spomenuti kako je, sudeći prema medijskim napisima (vidi poveznicu) za koncesiju na Benama opet zainteresiran Željko Kerum, posrnuli poduzetnik i bivši splitski gradonačelnik, te saborski zastupnik, odnosno ista osoba koja se ponovno kandidira za fotelju ‘prvog Splićanina’, poznata i po lijepljenju fete pršuta na vlastito čelo.
Benama su od dvijetisućitih upravljala razno nazvana poduzeća (Excelsus, Interceptum, Adriatic, Uvala Bene…), a za glavninu njih je lako vidljiva veza sa splitskim poduzetnikom ili pak njegovom nevjenčanom suprugom ili njezinim bratom.

Podkapacitiranost septičke jame

Zanimljivo, premda još nije poznata odluka o dodjeli koncesije, u Splitu se naveliko pretpostavlja kako će ona opet pripasti istom poduzeću koje je odgovorno za opisano stanje. Koliki su razmjeri tamnošnjeg nereda, govori i kako se o tome izjasnila i inače ne pretjerano agilna Javna ustanova za upravljanje Park- šumom“ Marjan, kako se prenosi u tisku.
– Budući da su naši djelatnici tijekom prošle godine u više navrata utvrdili curenje septičke jame, što upozorava na problem podkapacitiranosti ili tehničke neispravnosti, smatramo da je potrebno ozbiljno pristupiti utvrđivanju problema i sanaciji. U prethodnom razdoblju nije se vodilo računa ni o osnovnom održavanju prostora: smeće se neredovito prikupljalo i odvozilo, prostor je hortikulturno zapušten, a nije se održavala ni oprema poput kanta za smeće, ograda… – navode iz Javna ustanova za upravljanje Park- šumom “Marjan“, te smatraju kako bi trebalo konačno napraviti elaborat o stanju postojećih sprava za dječju igru koje su postavljene bez plana i bez potrebnih certifikata o sigurnosti.
Evo u nastavku i po koja slika.
I neprilika.

‘Lipo je Benama’ (foto TRIS/G. Šimac)

Ovdje kanta, ondje cijet (foto TRIS/G. Šimac)

Nas dvije kante… (foto Tris/G. Šimac)

Marjane, Marjane… (foto Tris/G. Šimac)

Ovdje bi ‘poduzetnici’ rado još jednu marinu (foto Tris/G. Šimac)

Ovo bi poduzetnici ‘satukli pa izravnali’ (foto Tris/G. Šimac)

Splitska obitelj na marjanskom ladanju (foto Tris/G. Šimac)

H kao Hrvatska (foto Tris/G. Šimac)

Splićani vole Marjan, barem ono što je od njega ostalo (foto Tris/G. Šimac)

Pogled s Bena: S ovakvim splitskim vlastima samo ‘optimisti’ mogu biti optimisti (foto Tris/G. Šimac)

Ulaz u ‘kompleks’ Bene (foto Tris/G. Šimac)

Nahereni, zapušteni plakati govore dovoljno (foto Tris/G. Šimac)

Rječita informativna tabla na Benama (foto Tris/G. Šimac)

Tuš i špina na Benama su spremne za sezonu (foto Tris/G. Šimac)

Ostaci ostataka nekadašnjih Bena (foto Tris/G. Šimac)

I na ovakvim Benama se uvijek nađe sadržaja (foto Tris/G. Šimac)

Najnoviji trendovi u dizajniranju urbane opreme (foto Tris/G. Šimac)

Bene, 20 metara od ‘restorana’: Ležaljka leži u grmlju (foto Tris/G. Šimac)

Most koji se raspada i premošćuje smetlište (foto Tris/G. Šimac)

Voda nije za piće (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI