Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Polaganje buketa ponosa (Foto: Tris/H. Pavić)

Antifašisti na Šubićevcu:
‘Ideolozi poražene NDH i potomci ustaša od svih građana prave budale bez sjećanja’

Polaganje buketa ponosa (Foto: Tris/H. Pavić)

U spomen-parku na šibenskom Šubićevcu danas je obilježena 75. obljetnica strijeljanja Rade Končara i drugova. Predstavnici antifašističkih udruga, Grada Šibenika i političkih stranaka položili su vijence na mjestu gdje su talijanski fašisti 22. svibnja 1942. godine strijeljali je četrdeset i troje antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita.

– Tako su radili fašisti. Ali svi streljani bili su osvećeni. Talijanska čizma nestala je s ovih prostora već godinu dana kasnije, a i njihovi sluge koji su im dali podatke o Radi Končaru, ustaše, skončali su nekoliko godina kasnije, istina, najkasnije od svih nacističko-fašističkih vojski. Nakon Drugog svjetskog rata streljane drugove narod nije zaboravio, narod se ponosio njihovim idejama i djelima, pa na spomen budućim generacijama izgradio ovaj velebni spomenik. Mnoge generacije Šibenčana odgajale su se u školama i hodale ulicama koje su nosile njihova imena  – rekao je u svom obraćanju malome skupu Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

Polaganje vijenaca (Foto: tris/H. Pavić)

Požalio se što se danas, 75 godina kasnije, od njihovih djela bježi, a o njihovom svjetonazoru nitko ne želi govoriti.
– Njihov svjetonazor i njihovi životi više nikom nisu inspiracija. Kako je moguće da ideolozi poražene NDH i potomci ustaša od svih građana prave budale bez sjećanja, prave ljude bez znanja, kao da ne postoje knjige, knjižnice, kao da ne postoje škole i obrazovanje. I to onda od njih preuzme čitava država. Sve vlasti za svijet su jasno deklarirani antifašisti, ali kod nas kući u u svojoj Hrvatskoj, taj antifašizam je nešto drugo. Još malo pa će i ustaše po njima biti antifašisti. Ipak, kada bi bilo drugačije onda bi svjetonazor streljanih bio nešto čega bi se trebalo sramiti, bio bi utopija, a ne stvarnost koju su njihovi drugovi živjeli. Mi ćemo taj njihov svjetonazor braniti, a ovakvim sjećanjima nikada zaboraviti da je ovim prostorima harao, ubijao strijeljao tuđin, uz svesrdnu pomoć hrvatskih izroda ustaša. I biti ponosni što je u narodu bilo više onih koji su u partizanskim jedinicama pobijedili i jede i druge. I opet će ako bude trebalo – rekao je Restović.
Ove godine komemoracija je održana bez razglasa i bez mnogo ljudi. Zoran Restović kaže da je to zbog toga što za kolovoz ovdje planiraju puno veći događaj.
– Odustali smo od jedne ustaljene forme samo zato što ćemo početkom kolovoza, vjerujemo da će to biti 4. kolovoza, na ovoj lokaciji otvoriti festival iluminacije, koji će osvijetliti ovo spomen područje. To bi ujedno trebao biti početak naše ideje da spomen-park postaje spomen-područje u kojem bi u doglednoj budućnosti postavili replike većeg dijela porušenih spomenika s područja Šibenika i županije i postavili jedan dio spomen-ploča za sjećanje vremenu i svjetonazoru do kojeg mi držimo – rekao je Restović.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI