Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
KULTURA
Kombinatke u Šibeniku: Idealistička, borbena i raspjevana jedinica

Kombinatke u Šibeniku:
Idealistička, borbena i raspjevana jedinica

U povodu otvorenja Muzeja pobjede i 72. obljetnice oslobođenja Dalmacije, u Šibeniku je nastupio ženski zbor Kombinat iz Ljubljane.

kombinat5

Zbor Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Samo jedan CD je dovoljan da ukaže na razliku između opterećenog i neopterećenog naroda. Prvi album ženskog slovenskog pjevačkog zbora Kombinat objavljen je 2013., na njemu je kompilacija partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama, od “Ay Carmele” i “Bella Ciao” do “Bandiere Rosse” i “”Bilećanke”, a u prva tri tjedna bio je najprodavaniji CD u Sloveniji. Za nekoliko stotina prodanih komada prešišao je “veličine” poput Cetinskog i Biebera. U Hrvatskoj bi se pomučile već i oko pronalaska izdavača.
Kombinatke, kako same sebe nazivaju, nikad nisu nastupile u Hrvatskoj. Do večeras. U šibenskom kazalištu postale su poklon organizatora proslave 72. obljetnice oslobođenja Šibenika i Dalmacije svim uzvanicima.  Dalmatinski i hrvatski antifašisti, među kojima i pokoji pravi živi borac, napunili su kazališnu dvoranu sat vremena prije zakazanog početka. Nakon svečanog otvorenja Muzeja pobjede, prvoborci i njihovi sljedbenici s lakoćom su probili zatvorena vrata Kazališta i smjestili se na toplome. Ništa posebno u njihovim životima, samo još jedan uobičajeni proboj.
Kombinat u šibenkom kazalištu (Foto: Jozica Krnić)

Kombinat u šibenskom kazalištu (Foto: Jozica Krnić)

Kombinatke su besplatne, ne naplaćuju svoje nastupe i srcem pristupaju svakom. Ima ih oko četrdeset, prosjek godina im je možda malo veći od trideset, a dozu pravdoljubivih ideala održavaju na izuzetnoj razini. Nije dovoljno da otpjevaju pjesmu, one publici objasne sve o njoj. To je posao Maksimilijane, jedne od Kombinatki, koja će vam srčano prenijeti svaki detalj o tome kako je, recimo, “Bella Ciao” nastala na talijanskim poljima riže.
Zbor Kombinat pjeva iz gušta, no iako žive u, zaključili smo već, kudikamo neopterećenijoj zemlji od naše, svjesni su svoga regionalnog i europskog okruženja. Na fašizam ne gladaju kao na iluziju ili jeftino prodavanje straha, fašizam je tu u svim svojim rafiniranim oblicima. Kombinatke su idealistička i borbena jedinica istovremeno.
A ako ih publika ponese, kao što ih je ponijela u Šibeniku, tada sve izgleda kao u nadrealnom filmu; mali oslobođeni teritorij gdje sloboda umije da pjeva. Kombinatke su trenutačno na večeri na kišnom Trgu Medulić gdje se i dalje ori pjesma. Oslobađa se teritorij po teritorij.
Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI