Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)

’40 dana za život’ – prosvjedi na pogrešnoj adresi, progon žrtava i napad na novinara

Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)
Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Među 24 lokacije na kojima Inicijativa ’40 dana za život“ organizira molitvene prosvjede protiv abortusa je i Šibenik. Članove molitvene zajednice s krunicom u rukama, molitvenicima i transparentima, moguće je vidjeti kako mole ispred Opće bolnice Šibenik čak i po kiši. Osim u Vukovaru, i ovdje se dogodio incident – napadnut je novinar koji je pokušao izvjestiti sa skupa.

Naime, u srijedu, 5. listopada ispred zgrade šibenske bolnice, dok je novinar Radio Ritma Valerio Baranović pokušavao dobiti izjavu od aktivista inicijative “40 dana za život”, jedna od od njih mu je pokušala istrgnuti mikrofon iz ruke. Inicijativa “40 dana za život”, na svojoj Facebook stranici najavila je dolazak trudnice u vukovarsku Opću bolnicu na pobačaj te pozvala istomišljenike da trudnicu dočekaju ispred bolnice „kako bi joj pomogli da izabere život“.  Progon žena koje je tko zna kakva nevolja prislila na dolazak u bolnicu ne bi bio moguć bez teških kršenja zakona o pravu građana na zaštitu osobnosti i medicinsku skrb. No, dok se još uvijek ne zna tko je iz vukovarske bolnice ‘otkucao’ nesretnu ženu, u slučaju napada na novinara počinitelj je poznat. Baranović je pokušaj otimanja mikrofona i onemogućavanje u radu prijavio policiji koja je odlučila informaciju o incidentu poslati Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku na daljnje postupanje. – Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja takav postupak šibenske policije jer koliko god ovaj incident izgledao beznačajan u odnosu na neke fizičke napade na novinare sa ozbiljnim posljedicama važno je reći da se bilo kakvo sprječavanje novinara da rade svoj posao ne bi smjelo tolerirati. Praksa je pokazala da toleriranje manjih incidenata neminovno vodi ka većima. Očekujemo da će i ubuduće svaki nasrtaj na novinare dok obavljaju svoj posao biti prijavljen i adekvatno kažnjen – kaže predsjednik HND-a Saša Leković.

'Želim snimati' - Valerio Baranović danas se vratio 'na mjesto zločina' (Foto: Tris/H. Pavić)

‘Želim snimati’ – Valerio Baranović danas se vratio ‘na mjesto zločina’ (Foto: Tris/H. Pavić)

Tris je danas zajedno s novinarom Valeriom Baranovićem pokušao na mjestu događaja uzeti izjave i saznati pobliže što se jučer tamo dogodilo. No, uvjerili smo se tek da prosvjednici nisu prijateljski raspoloženi prema novinarima. Iako svoje akcije nazivaju ‘miroljubivim bdijenjem’, nisu baš miroljubivi i biraju kome će udijeliti ‘milosrdne ljubavi’. Čak i izjavu.
– Molimo, ne dajemo izjave – procijedila je žena jedva skrećući pogled i nastavljajući nabrajanje ‘Zdravo Marija’. Ni drugi(e) nisu raspoloženi za razgovor, što jasno daju do znanja mrkim pogledima kojima strijeljaju naokolo dok recitiraju napamet naučene riječi katoličkih molitvi.

Izjavu nam je telefonski dala koordinatorica prosvjeda u Šibeniku Vanja Gulam.

– Ne, ne molimo protiv abortusa nego za život. Šibenik je samo jedan od 24 grada u Hrvatskoj u kojima se pred bolnicama svaki dan 12 sati moli za život nerođene djece – rekla nam je koordinatorica Gulam.

Na pitanje zašto mole pred vratima bolnice, gdje nesretne žene na pobačaj dolaze već kad je ‘presuda’ donesena, a ne pred tvrtkama koje ne žele zaposliti potencijalne majke, a trudnicama i rodiljama dijele otkaze, pred crkvama u kojima svećenici osuđuju djecu čiji roditelji nisu vjenčani i ne žele ih krstiti, gdje biskupi zbog vanbračnih seksualnih odnosa žene označavaju kao štrace… koordinatorica Gulam kaže da nikad nije kasno moliti, pa ni onda kad žena već dođe u bolnicu napraviti abortus.

Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Prosvjed protiv abortusa pred šibenskom bolnicom (Foto: Tris/H. Pavić)

– Uvijek postoji nada da će se neka žena predomisliti. Među nama osim katolika ima pravoslavaca, protestanata, a neki dan je s nama bila i žena islamske vjeroispovijesti. Svi smo zajedno kao društvo odgovorni i zato molimo. A osim molitvom tim nesretnim ženama nastojimo dati alternativu, kroz udrugu Betlehem koja ženama koje se odluče zadržati dijete pomaže u materijalnom smislu – rekla je Gulam.

Za napad na novinara kaže da se dogodio malo drugačije nego je opisao Baranović, da nema dokaza ni drugih svjedoka, a da je verzija događaja koju je dobila od tri pripadnice molitvene zajednice drugačija od one što ju je dao novinar. No, da li je mikrofon bio guran ili potezan, manje je bitno od činjenice da je novinaru na javnoj površini netko upotrebom fizičke sile onemogućio da radi svoj posao. O eventualnom prekršaju ili kaznenom djelu, kaže policija, odlučit će DORH.
– Vezano za jučer podnijetu prijavu u policijskoj postaji Šibenik od strane 26-godišnjaka, obavještavamo Vas da smo uvidom u naše evidencije utvrdili da su sva saznanja i obavijesti prikupljena pri postupanju po ovoj prijavi, uz Izviješće proslijeđena Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku na daljnje postupanje – očitovanje je PU Šibensko-kninske o incidentu.

Ostaje nada da će DORH reagirati i da novinari neće morati posegnuti za kakvim ‘molitvenim skupom’, pred sudom ili policijom, da bi im se omogućilo slobodno kretanje i bavljenje profesijom.

Transparenti prosvjednika

Transparenti prosvjednika

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI