Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
Megafon / projekti
Foto: TRIS/M.Maričić

Javna tribina:
Je li Šibenik najtolerantniji u Dalmaciji?

Foto: TRIS/M.Maričić

Je li Šibenik najtolerantniji u Dalmaciji? Odgovor na to pitanje tražimo na trećoj u ciklusu od šest javnih tribina koje Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS, nakladnik novinarskog portala TRIS, organizira u okviru projekta Megafon.

Da li je Šibenik samo igrom slučaja grad sa najtolerantnijim srednjoškolcima u Hrvatskoj ili je njihova otvorenost posljedica i specifičnih unutarnjih odnosa u gradu koji iz bliske prošlosti ne nosi teret zločina nad pripadnicima manjinskih zajednica, dok ga u sadašnjosti krasi visok stupanj demokratičnosti zahvaljujući kojoj je upravo u Šibeniku moguće puno toga što nije u drugim gradovima Dalmacije? Postoji li, dakle, šibenski recept zdravog društva ili je zdravo šibensko društvo plod poželjnih slučajnosti? Kako je biti manjina u Šibeniku i da li izraženi lokalpatriotizam ima veću snagu od ideoloških konstrukcija i nametnutih napetosti?

O ovim pitanjima razgovarat će sudionici javne tribine koju u okviru projekta Megafon organizira Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS, nakladnik novinarskog portala TRIS. Sudjeluju: doktor sociologije Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, autor istraživanja koje je pokazalo da su mladi Šibenčani tolerantniji od svojih vršnjaka u Splitu i Zadru, doktor teologije Branko Sekulić, novinar Valerio Baranović i kolumnist i pisac Emir imamović Pirke kao moderator.

Javna tribina naslovljena “Je li Šibenik najtolerantniji u Dalmaciji?” održava se u Press centru Hrvatskog novinarskog društva u Šibeniku, u srijedu 18. svibnja 2022. s početkom u 12 sati. Treća je to od planiranih šest ovogodišnjih javnih tribina kojima u Šibeniku i Kninu otvaramo koncept javne rasprave u lokalnoj zajednici. Možete je pratiti i uključiti se u raspravu na licu mjesta, a i ovoga puta smo pripremili prijenos uživo na Facebook stranici našeg novinarskog portala TRIS koji se može pogledati i naknadno u bilo kojem trenutku.

Javne tribine jedna su od aktivnosti u okviru projekta Megafon kojeg Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS provodi u partnerstvu sa Ekološkom udrugom Krka Knin. Projekt se provodi od 1. prosinca 2021. do 30. studenog 2022. godine, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI