Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
KULTURA / POLITIKA
Pogled iz galerije kroz staklena vrata na Prašku ulicu, dok se postavljala jedna od izložbi (foto TRIS)

Umjetnici iseljavaju za 60 sati:
Zagrebačka banka prodaje Galeriju Karas

Pogled iz galerije kroz staklena vrata na Prašku ulicu, dok se postavljala jedna od izložbi (foto TRIS)
Pogled iz galerije kroz staklena vrata na Prašku ulicu, dok se postavljala jedna od izložbi (foto TRIS)

Pogled iz galerije kroz staklena vrata na Prašku ulicu, dok se postavljala jedna od izložbi (foto TRIS)

U Galeriji Karas, ljupkom izložbenom prostoru u srcu Zagreba, umjesto akvarela, skulptura, grafika, umjetničkih instalacija itd. uskoro će se možda useliti modna konfekcija, prodavat će se pametni telefoni, boraviti bankari ili farmaceuti ili tko već kupi taj, čini se, nekima vrlo atraktivan prostor.

Naime, kako javlja Hina, jedan od ljepših manjih zagrebačkih izložbenih prostora s dugogodišnjom izlagačkom aktivnošću u središtu Zagreba, u Praškoj 4, na par koraka od središnjeg trga, zatvara svoja vrata – zbog prodaje cijele zgrade u kojoj se nalazi.

Još malo pa nestalo

Umjetnici u konačnici imaju još 60 sati za boravak u tom prostoru, a onda moraju vani. Još malo pa nestalo – dolaskom nove godine dolaze vlasnici – bankari. Prostor, koji je u vlasništvu Zagrebačke banke, godinama je bio mjesto za programe Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), te Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), no to više neće biti, kako stvari stoje. Banka je, kažu, odlučila prodati cijelu zgradu na toj lokaciji, uključivši i Galeriju Karas, a realizacija prodaje očekuje se početkom iduće godine, doznaje se iz HDLU-a.
A u toj umjetničkoj udruzi nastoje ublažiti gubitak važnog izložbenog prostora, kroz koji su u prethodnim desetljećima prošle stotine likovnih umjetnika. Iseljenjem iz prostora u Praškoj 4 ne okončava se djelovanje Galerije Karas, kako je rekla za Hinu Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a, koje je ondje bio najmoprimac.
Galerija Karas nekoć (foto ULUPUH)

Galerija Karas nekoć (foto ULUPUH)

– Program će se odvijati i dalje kontinuirano u drugim galerijskim prostorima, sve dok se ne realizira dugoočekivano iseljenje dijela fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja iz Doma hrvatskih likovnih umjetnika, a nakon dovršetka nove zgrade toga muzeja. Tada će se u Meštrovićevom paviljonu, gdje trenutno djeluju galerije Prsten, Bačva i PM, uspostaviti i djelovanje Galerije Karas – dodala je Andabaka.

‘Odgovornost prema umjetnicima’

Umjetnici udruženi u ULUPUH su posljednjih nekoliko godina u Galeriji Karas, kao dodatnom prostoru, također postavljali svoje projekte, a oni gaje ponešto manji optimizam od HDLU-ovaca.
– Samim time što nam je Galerija za ubuduće postaje nedostupna otvara nam se pitanje kako ćemo u narednim godinama riješiti svoj problem s prostorom. Likovni program za naredne godine postao nam je upitan, ali se nadamo da će nam mjerodavni u gradu i državi izaći u susret s adekvatnim prostorom, ne bi li mogli ispuniti svoju odgovornost prema umjetnicima – ustvrdila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a za Hinu.
Objasnila je kako su za sve veće projekte koje udruga tradicionalno organizira njezini postojeći izložbeni prostori, Galerija ULUPUH u Tkalčićevoj i Permanenta u Preradovićevoj, nedostatni, pa su stoga od mjerodavnih u Zagrebu zatražili da im pomognu u pronalasku novog mjesta za izlaganje.
Nasmiješeni umjetnici i posjetitelji, arhivska fotografija (foto ULUPUH)(

Nasmiješeni umjetnici i posjetitelji, arhivska fotografija (foto ULUPUH)

– Iznimno je bitno zaštititi galerije koje djeluju godinama i imaju ugled kakav ima Galerija Karas. Nemojmo zaboraviti kako je Zagreb ostao bez Galerije Ulrich, u kojoj je izlagao i Miroslav Kraljević, to su vrlo bitni prostori za povijest hrvatske umjetnosti – smatra Bakal.

Bankari nekad gradili galerije, danas ih prodaju

Galerija Karas utemeljena je 1948. godine, najprije djelujući unutar izložbenih prostora HDLU-a na Starčevićevom trgu. Uz glavni prostor, izložbe su se održavale u Salonu galerije Karas u Praškoj 4 koji je nakon preseljenja HDLU-a iz prostora na Starčevićevom trgu u Dom hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma 1993. preimenovan u Galeriju Karas.
Iza staklenih vrata Galerije Karas i uokolo slikovitog stepeništa prolaznici i posjetitelji tako više neće viđati umjetnička djela, nego tko zna što. U nekim drugim vremenima su imućni ljudi bankari, industrijalci imali više interesa za pomaganje umjetnosti, a to su, na neki način, mnogi od njih osjećali kao svoju časnu dužnost i obvezu. Tada su se i sagradili ili uredili mnogi današnji galerijski prostori, umjetnički paviljoni, kazališta, koncertne dvorane, kina itd.
Danas se isti prodaju.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI