Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
građani u politici
Paus, Radojčić i Mirković iz Možemo! Pula na pulskom Vidikovcu

Možemo! Pula – kronike pulskog urbanocida:
IDS-ova vlast i vrh Vidikovca bezglavo dala ‘Stanoinvestu’

Paus, Radojčić i Mirković iz Možemo! Pula na pulskom Vidikovcu

Možemo! Pula, nova istarska politička snaga i  zasad jedina zbiljska oporba dugogodišnjoj vlasti IDS-a i njihovih saveznika, priredila je obraćanje javnosti na pulskom Vidikovcu nedaleko od Strukovne škole, a kako bi upozorila građane kako je pulska vlast prodala još jedno vrijedno gradsko zemljište za potrebe privatnih građevinsko-nekretninskih poslova. Tema je bila stihijska stambena izgradnja na zelenim površinama grada i bezglava prodaja gradskog zemljišta, a govorili su Dušica Radojčić, Noel Mirković  i Miha Paus.

-Na sjednici Gradskog vijeća održanoj ove srijede 10. ožujka 2021. bila je i Odluka o prihvatu ponude i sklapanju ugovora za k.č.br. 4995/4 k.o. Pula, kojom se tvrtci Salvador Village d.o.o. (tvrtka povezana sa Stanoinvestom odnosno Ivicom Salvadorom, kao i drugih 35 povezanih tvrtki) prodaje druga velika parcela na zelenoj površini na Vidikovcu u blizini praktikuma Strukovne škole – istakli su u  obraćanju javnosti iz Možemo! Pula. 

Paus, Radojčić i Mirković iz Možemo! Pula na pulskom Vidikovcu

Način i kvalitetu izgradnje u režiji Stanoinvesta već smo vidjeli na Monvidalu/Valvidalu,  kažu i dodaju:   Za ovu odluku, kao ni za mnoge prethodne, Puljani nisu znali niti su mogli odlučivati kako se raspolaže gradskom imovinom i kojom se brzinom ona prodaje tj. trajno gubi.

-Ako se pogleda važeći GUP, cjelokupna zelena površina na Vidikovcu namijenjena je stambenoj izgradnji – bez ijedne planirane zelene površine. Vrijedno zemljište na zelenoj površini na Vidikovcu prodaje se za stambenu izgradnju bez prethodne izrade urbanističkog plana uređenja koji bi omogućio nadzor nad smjerom razvoja grada i kvarta. Urbanistički plan, koji ne bi financirao privatni investitor, već Grad sam i to na temelju potreba razvoja grada -treba li Vidikovcu i Verudi porat novi javni objekt, javni prostor, zaštićeno zelenilo, park ili neki drugi javni sadržaj?. Dobar dio grada već je trajno uništen na isti način, sada je na redu cijela zelena površina na Vidikovcu. Stanoinvest se na svom webu hvali novom izgradnjom i na Monvidalu i Kaštanjeru, području iznad lučice Delfin, na Verudi, kod Ville Idole, Sisplacu, Zeleniki, uz Medulinsku, na Marsovom polju, na Valdebeku i niz drugih lokacija u Puli.- upozorila je Dušica Radojčić, istarska aktivistica koja se godinama zalaže za pravednije društvo, politike bez korupcije i kriminala,  razumnije i pošteno upravljanje javnom imovinom, zaštitu okoliša itd…

Pula

U Možemo! Pula imaju i prijedlog za spomenutu lokaciju: Obuhvat sporne lokacije na Vidikovcu (i drugim lokacijama) mogao bi biti značajan gradski projekt kojim je grad mogao riješiti neke od problema današnje Pule, a to su priuštivi stanovi za mlade ili visokoobrazovane, koji bi na taj način bili privučeni na doseljavanje i doprinos zajedničkoj budućnosti – pri tome vodeći računa o zaštiti prostora, zelenila, pogleda i kvartovske atmosfere.

Prodaja gradskih nekretnina za cilj prodaje mora imati ostvarivanje neke nove društvene vrijednosti. U suprotnom se radi o izgubljenim, zauvijek potrošenim društvenim vrijednostima. Grad Pula ne prestaje s praksom stihijske prodaje gradskog zemljište bez mogućnosti da djeluje na konačni rezultat neke gradnje. Osim toga, postavlja se pitanje, čime se pravda takva masovna izgradnja stanova kada broj stanovnika opada? – postavljaju jasna pitanja u Možemo! Pula. 

Možemo! Pula poziva sve zainteresirane da im se priključe

Dodajmo kako ovaj pulski slučaj nije izoliran niti je iznimka u Hrvatskoj – radi se o svojevrsnom obrascu: posvuda po jedinicama lokane uprave se može naići na slučajeve u kojem nositelji vlasti – političari – u tijesnoj vezi s građevinskim i nekretninskim ‘biznismenima’ istima povoljno ustupaju vrijedna zemljišta u zajedničkom vlasništvu građana  za potrebe ‘poduzetništva’.  Isti ‘poduzetnici’ su često ujedno i oni koji kontinuirano dobivaju najunosnije građevinske poslove koji se opet plaćaju našim zajedničkim javnim novcem, a nerijetko se radi o besmislenim, preskupim i glomaznim  projektima koji za lokalnu zajednicu nemaju nikakav značaj, nego pak usput i dugotrajno uništavaju vrijedna zemljišta za privatne svrhe i trajno mu dokidaju mogućnost neke buduće svrhovitije i pravednije uporabe. Ukratko: usput se čini i dugoročna i teško popravljiva šteta za buduće generacije, a što je i jedan od razloga za iseljavanje i masovni odlazak mlađe poplacije iz Hrvatske u druge države.

Arena (foto TRIS/G. Šimac

No, kako bi Možemo! Pula rješavali pitanje raspolaganja nekretninama i urbanizma?

-Počinjenu štetu u prostoru ne možemo ispraviti, ali daljnje štete Možemo zaustaviti! Možemo! Pula će napraviti popis imovine, javnima učiniti podatke o sadašnjem raspolaganju i predviđanja o budućem raspolaganju (npr. najam) i, najvažnije, planu kupovine novih nekretnina (npr. za potrebe povećanja javnog fonda stanova kojim ćemo omogućiti priuštive stanarine mladima).  Ako se pokaže potreba za izgradnjom novih naselja, to ćemo činiti na temelju urbanističkih planova kojima će se predvidjeti svi javni sadržaji koji su potrebni za ugodan život uz visoke okolišne i društvene standarde. Izgradnju nećemo dopustiti na vrijednim zelenim i poljoprivrednim površinama jer su te površine ključne za razvijanje otpornosti na posljedice klimatskih promjena. – kako kažu.

 

Mjesnim odborima će dati veća prava i mogućnost odlučivanja putem obaveznih zborova građana o izmjenama prostornih planova koje se odnose na njihov kvart.

-Nekretnine u vlasništvu Grada Pule su veliki potencijal za društveni i gospodarski razvoj. Unaprjeđenje upravljanja tom imovinom za sobom povlači brojne koristi za građane. Temelj upravljanja dobrima u vlasništvu Grada je cjelovita i točna evidencija i postojanje programa upravljanja i raspolaganja tim dobrima, u ovom slučaju nekretnina, koji mora biti javan! – ističu.

Napominju i kako se upravo prodana parcela nalazi pored parcele slične veličine koja je prethodno prodana istoj osobi, te kako Grad Pula ima još nekoliko parcela susjednih ovima, kojima slute sličnu sudbinu.

-No, srećom, izbori su blizu, a građani vide, čuju i znaju da tome treba stati na kraj. – vele u Možemo! Pula, čiji se cjeloviti video obraćanja građanima može pronaći na ovoj poveznici: https://www.facebook.com/mozemopula/videos/755492785400336

Podsjetimo, politička platforma Možemo! na anketama i uživo uživa sve veće povjerenje i ugled među građanima u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i drugim većim radovima, a jer okupljaju ‘građane u politici’ – one koji u svojem dosadašnjem i aktualnom životu imaju neke druge pozive i zanimanja, a u politiku su odlučili ući jer smatraju kako je krajnje vrijeme da se javne politika iz kriminalnih, štetnih i koruptivnih zaustave i započne era poštenih novovjekih političara kojima  je boljitak građana i društva doista cilj i želja, a ne samo višedesetljetna predizborna parola i floskula za mazanje očiju lakovjernim biračima.

Paus, Radojčić i Mirković iz Možemo! Pula na pulskom Vidikovcu

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI