Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
POLITIKA
Maturalna zabava dvaju kninskih srednjih škola (Foto: Grad Knin/FB Sv. Ante)

Mora li se na maturalnoj zabavi moliti? Odlučit će inspekcija

Maturalna zabava dvaju kninskih srednjih škola (Foto: Grad Knin/FB Sv. Ante)

 

Maturalna zabava dvaju kninskih srednjih škola (Foto: Grad Knin/FB Sv. Ante)

Maturalna zabava dvaju kninskih srednjih škola (Foto: FB Sv. Ante)

Knin trese afera oko blagoslova hrane i molitve na zajedničkoj maturalnoj zabavi Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira i  Srednje škole ‘Lovre Montija’. Ravnatelj jedne od škola i dvije razrednice nisu željeli molitvu, smatrajući da se katoličkim obredom diskriminiraju oni učenici koji nisu katolici ili kršćani, ili uopće nisu vjernici, zbog čega su proglašeni ‘diverzantima’ koji ne poštuju Ustav i Zakon o odgoju i obrazovanju, ni religiozne osjećaje apsolutne većine svojih učenika.

Prozvani ravnatelj Srednje škole Lovre Montija Mirko Antunović u današnjem priopćenju za javnost najavio je da će za tražiti pomoć Prosvjetne inspekcije, Ureda Pučkog pravobranitelja i Ureda pravobranitelja za prava djeteta.

– Povodom takozvane afere „Maturalna zabava“ koja je na kninskom području izazvala kojekakve prijepore Škola smatra da je postupala sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Najodlučnije demantiramo da su sa strane Škole i njenih djelatnika vršene bilo kakve diverzije i progoni bilo koga, kao i da su se provodile bilo kakve nezakonite stvari. To su najobičnije laži. Perfidna je laž da je Škola ili bilo tko od djelatnika Škole na Maturalnom odboru zagovarao zabranu izvođenja hrvatske himne, ili da je ona tek ad hoc, na samoj zabavi, uvrštena u službeni program te da
je netko od djelatnika Škole tijekom izvođenja himne sjedio. O ovim i o svim drugim pitanjima tzv. afere „Maturalna zabava“, koja je izazvala uznemirenost duhova, obavještavamo javnost da će se Škola obratiti Prosvjetnoj inspekciji, Uredu Pučkog pravobranitelja i Uredu pravobranitelja za prava djeteta, te zatražiti njihovo postupanje i očitovanje. Škola će po dobivenim očitovanjima postupiti te informirati javnost. U interesu djece pozivamo sve aktere navedene afere da se koliko god mogu suzdrže od daljnjeg zaoštravanja situacije – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Srednje škole Lovre Montija Mirko Antunović.

Maturanti se za sada nisu oglasili, ali doznajemo kako im je od izbora molitvi i svećenika ipak bio važniji izbor haljine/odijela, pratitelja/pratiteljice, glazbe, pića… Informacija da se na maturalnim zabavama u Kninu moli, umjesto da se zabavlja, iznenadila je hrvatsku javnost.

Sporma maturalna zabava (Foto: Grad Knin)

Sporna maturalna zabava (Foto: FB Sv. Ante)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI