Neovisni novinarski portal
22.9.2021.

Post Tagged with: "Sirija"

Dalai Lama: Rat nije glamurozan niti privlačan. Monstruozan je. U njegovo prirodi je samo tragedija i patnja. rat je legalizirano nasilje. Vojna obaveza nije domoljublje…

– Neka djeca u Siriji su odrasla ne upoznavši ništa izuzev rata – zaključuje Helle Thorning-Schmidt.

‘Na koncu, doći će dan kada će se sirijski građanski rat okončati, jer svaki rat kada tada mora završiti, baš poput svjetskih ratova ili stogodišnjeg rata, a tada će se ova razorena zemlja morat opet pokrenuti…’,

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće idući tjedan posjetiti Pariz jer ne želi razgovarati s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom samo o Siriji.

Potresnije od slike dječaka su možda srceparateljski izvještaji svjetskih medija, posebice onih u najvećim državama, te prigodno tobožnje zgražanje moćnih svjetskih političkih moćnika.

Stipe Mesić (82 ), kao malo koji domaći političar u svom životopisu ima impresivan politički i životni put- od gradonačelnika ( Orahovice) , i zastupnika u bivšem socijalističkom Saboru, preko osnivača HDZ-a, zadnjeg predsjednika SFRJ, hrvatskog premijera, šefa Sabora , do predsjednika hrvatske države u dva mandata. Šteta što nije znao kad treba otići…

Agencije UN-a, potrebe za Siriju, za ovu godinu, procjenjuju na nešto manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize.

Usprkos dopremi dviju hitnih pošiljaka pomoći pet osoba umrlo je od gladi prošli tjedan u sirijskom gradu Madaji u kojem se zbog višemjesečne nestašice hrane jedan keks prodaje za 15 dolara, a kilogram mlijeka u prahu za bebe košta 313 dolara.

– Zadnji pošteni obrok imali smo prije više od mjesec i pol dana. Sada uglavnom jedemo juhu od lišća. Počela je zima, stabla su ogoljena i ne znam kako ćemo sada preživjeti – to je samo jedna od priča stanovnika Madaje koje je Amnesty International zabilježio početkom siječnja.

To je tragični podsjetnik na tisuće ljudi koji su umrli u pokušaju da u bijednim uvjetima stignu na sigurno.

Virtualna realnost: uz pomoć tehnologije „progledajte“ očima djevojčice Sidre i doživite jedan dan u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu.

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira. U zemlju je do 17 sati ušlo oko 8900 izbjeglica, a do 19 još tri stotine, objavio je MUP. No, njima ne pada im na pamet ostati u našoj zemlji.