Neovisni novinarski portal
5.8.2021.

Post Tagged with: "Predrag Šustar"

Skupina nezadovoljnih djelatnika kninskog Veleučilišta Marko Marulić ozbiljno optužuje upravljačke strukture ustanove, ali i lokalne dužnosnike, zbog nepotizma, namještenih natječaja, kumskih veza, političkog kadroviranja na Veleučilištu. Dekanica Lovorka Blažević odbacuje optužbe i kaže kako je počašćena što je dobila priliku i čast biti na čelu ove visokoškolske ustanove…

Tko misli da ne trebam biti ministar, mora reći zašto! Evo, pitam javno, da vas čujem! Tko, dakle, od vas misli da ja ne trebam biti ministar?

GOOD Inicijativa , koju čine 44 organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima, upozorava da aktualna javna rasprava o prijedlozima kurikuluma nije u skladu s demokratskim procedurama, a tehničkog ministra Šustara pozivaju da se “suzdrži od činjenja daljnje štete obrazovnoj reformi”.

Sara Kolak ( 21 ) samo je paradigma odnosa države prema vrhunskim sportskim talentima izvan nogometnih travnjaka. Njima je snalaziti se kako znaju i umiju, oslanjati se na potporu obitelji, žrtvovati i odricati za vrhunski sportski rezultat. Jer, država za njih nema ni novaca ni senzibiliteta. A kad uspjeh dođe, država je prva u slavlju, prva u paradi lažne potpore i glorificiranja vrhunskih olimpijaca za koje do zlatnih odličja nije ni znala…

Bacakanje nekog koplja po livadi i ljuljuškanje na moru u kadi bez motora… kakav je to sport?

Šustar mete upravna vijeća hrvatskih veleučilišta, tri godine prije isteka njihova mandata. Kako svjedoče slučajevi u Kninu i Šibeniku, jedini je kriterij politička podobnost i – nepotizam…

Boris Jokić ( 40 ) , voditelj Cjelovite kurikularne reforme oprostio se od svojih suradnika konstatacijom da na ovim prostorima ljudi teško surađuju i komuniciraju, ali je rad Ekspertne skupine pokazao da je i to moguće. Možda baš zato jer su iskomunicirali potrebe reforme obrazovnog sustava na pravi način, trebalo ih je zaustaviti na vrijeme, kako doista ne bi proveli reformu. Jer, “domoljubna”, HDZ Hrvatska s punom vjerom školski sustav predaje u ruke notornog Ladislava Ilčića i “hrašća našeg žita” ne bi li reafirmirali srednjovjekovni sustav vrijednosti u Hrvatskoj 21. stoljeća…

-Pod ovim uvjetima, tko god se prihvati Cjelovite kurikularne reforme, taj proces ne može provesti – kazao je Boris Jokić na današnjoj konferenciji za novinare. Bio je vrlo jasan govoreći u kojim je okolnostima proces vođen: nije postojao pravni okvir, nije osiguran novac, nije bilo operativne podrške, a politika se miješala na najagresivniji način.

Vrijeme je da odstupe! Krenimo na Markov trg i recimo im da je sada dosta jer Hrvatska može bolje samo – bez njih! Kurikularna reforma i budućnost Hrvatske sigurno će opstati jer u to vjerujemo mi, njezini građani! Hrvatska može bolje i izborit ćemo se da odsada za to bude političke volje!”

Javnost je jučer ostala neugodno iznenađena odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da, nakon sedam godina, ne dodijeli nagradu ‘Luka Ritz’.

Inicijativa “Hrvatska može bolje” ne odustaje od borbe za Borisa Jokića i članove Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme. U priopćenju za javnost reagiraju na najave ministra Šustara kako će razriješiti cijelu Ekspertnu radnu skupinu i provedbu Cjelovite kurikularne reforme obrazovanja staviti pod okrilje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ‘privela’ je danas na razgovor ministra obrazovanja Predraga Šustara i voditelja stručne radne skupine za kurikularnu reformu Borisa Jokića. No, bez rezultata. Jokić i dalje traži razrješenje.