Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
POLITIKA
Predrag Šustar (Foto: Tris/H. Pavić)

Kadroviranje u obrazovanju:
Šustar kao “nečastivi” na veleučilištima

Predrag Šustar (Foto: Tris/H. Pavić)
Predrag Šustar (Foto: Tris/H. Pavić)

Predrag Šustar (Foto: Tris/H. Pavić)

Ako je netko pomislio čitajući ovih dana o slikovitom kadroviranju ministra Predraga Šustara u kninskom Veleučilištu, da je posrijedi incident, moramo ga odmah razuvjeriti. Ne radi se o incidentu, nego o špranci odlazećeg ministra , njegovom genijalnom patentu za kompromitiranje veleučilišta instaliranjem politički podobnih upravnih vijeća kojima je stručnost zadnja rupa na svirali. Dokaz tomu je i smjena UV-a na šibenskom Veleučilištu koje je skrojeno isključivo po kriteriju političke podobnosti.

Prije nekoliko dana javnost je skandalizirana smjenom Upravnog vijeća kninskog Veleučilišta „Marko Marulić“, gdje je ministar u ostavci Predrag Šustar svojevoljno, tri godine prije isteka mandata, bez natječajne procedure i poštivanja pravila izbora, izravno imenovao nova tri člana UV-a, koja nemaju baš nikakve veze ni s ovom visokoškoslkom ustanovom, a ni s akademskom zajednicom. Ali su evidentno utjecajni u lokalnoj.

Teolog, sestra ex-gradonačelnice i direktor Čistoće

Tako su umjesto sveučilišnih profesora Borivoja Modlica, Darka Matika i Borisa Trogrlića u Upravno vijeće Veleučilišta u Kninu, po modelu ministra Šustara, instalirani teolog, inače i ravnatelj osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin Ivan Uzun, ekonomistica Biserka Vujić, voditeljica kninske poslovnice Narodnih novina, poznatija po tome što joj je sestra bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, i direktor kninskog gradskog Komunalnog poduzeća Čistoća i zelenilo, Miroslav Zorić. Kninjani su ovu intrigantnu kadrovsku premetaljku dočekali s podsmjehom i doživjeli kao grotesku, pa se gradom počelo govoriti kako je Veleučilište pretvoreno u komunalno poduzeće. Za čišćenje i filtriranje ne samo ulica, groblja i krematorija nego i  (ne)poćudnih kadrova.

Ministru je očito bilo važno da se zadovolje politički, a ne stručni kriteriji, pa je umjesto članova akademske zajednice birao one koji su po mjeri Crkvi i politici. I sada gradski „komunalac“, teolog i sestra bivše kninske gradonačelnice brane boje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Upravnom vijeću Veleučilišta o kojem jedva da nešto znaju. Za Zorića, rečenog direktora gradske Čistoće i zelenila glavna je referencija da je bio nekad student toga Veleučilišta. Dovoljno da bi danas njime upravljao. I dok se bivši ministar Vedran Mornar čudom čudi što mu kolega Šustar radi, „tehnički ministar“ koji je za šest mjeseci eksperimentalnog mandata stigao razbucati i Kurikularnu reformu i sve uprave obrazovnih ustanova, zadovoljan je postignutim u Kninu gdje se, kako je s oduševljenjem proljetost primijetio „slaže dobra priča“. Kojoj je i sam pridonio kadrovirajući na Veleučilištu mimo struke i razuma, i pretpostavljajući potpuno nekompetentne ljude stručnjacima.

HRAST, profesorova supruga i gradska pročelnica

A da Knin nije tek slučaj iz resora ministra Šustara, svjedoči, uz ostalo, i strukturiranje novog Upravnog vijeća šibenskog Veleučilišta. Tamo je ingeniozni Šustar za predstavnike Ministarstva umjesto nekadašnjih profesora Željka Mrnjavca, Josipa Zanze i Nataše Cvitan Plazibat, imenovao Mirjanu Žurić, šibensku gradsku pročelnicu za društvene djelatnosti, koja je, kao i njezin kninski kolega Zorić, za Veleučilište vezana činjenicom da je bivša studentica te ustanove, Hrvoja Zekanovića, šefa šibenskog ogranka HRAST-a, zaduženog za moral i ćudoređe na Veleučilištu, te Josipu Zlatović, liječnicu, koju s ovom ustanovom povezuje suprug, Dragan Zlatović, profesor na Veleučilištu.
Uz ovaj trojac koji, tko zna kako i zašto, zastupa interese Ministarstva, tu su još Ivica Poljičak, izabran u UV kao jedini kandidat zaposlenika, inače predsjednik šibenskog Gradskog vijeća, i Ivan Malenica, također jedini, kandidiran od nastavnog osoblja. Svih pet članova Upravnog vijeća šibenskog Veleučilišta pripadaju istoj, desnoj (HDZ – Hrast) političkoj opciji , dok su vanjski članovi potpuno nekompetentni, što se dosad nije zabilježilo u ovoj visokoškolskoj ustanovi. No, ni Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta još nije upamtilo ministra kakav je bio Predrag Šustar…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI