Neovisni novinarski portal
19.1.2022.

Post Tagged with: "CETA"

Još 33 države nisu ratificirale ova sporazum (!).

Ratifikacijom ovog sporazuma, bez stvarne rasprave o njegovom sadržaju i implikacijama, hrvatska je politika pokazala neprihvatljivu razinu neozbiljnosti te se je, više ili manje svjesno, svrstala na stranu zaštitnika interesa krupnog kapitala, a na štetu ostatka društva

Zelena akcija poziva sve saborske zastupnike i zastupnice da sporazum CETA (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade) shvate vrlo ozbiljno te da pažljivo razmotre detaljne kritike koje su međunarodno civilno društvo i dio europskih i kanadskih političara uputili na njegove pojedine odredbe.

Detaljna studija utjecaja CETA-e na Hrvatsku još uvijek nije napravljena. Pri tome treba imati na umu kako je Kanada relativno nebitan trgovinski partner Hrvatskoj – primjerice, 2015. godine je izvoz u tu zemlju iznosio svega 0,24% ukupnog hrvatskog izvoza.

Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu CETA-u trebaju ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti u EU-u.

NE CETA-i, trgovinskom sporazumu između Kanade i EU. Danas je zadnja prilika da, prije sutrašnjeg glasovanja o CETA-i u Europskom parlamentu, pošaljete poruku zastupnicima kako želite da glasaju protiv tog potencijalno opasnog sporazuma.

– Odlične vijesti, radujem se da ću biti tamo – reče Justin Trudeau na twitteru.
– Cilj je ostvaren – ustvrdio na twitteru Donald Tusk.

Summit čelnika EU-a i Kanade, na kojem se trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini (CETA) otkazan je, jer Belgija još nije dala suglasnost. Potpisivanju sporazuma protivi se belgijska regija Valonija. Belgijski dužnosnici ne govore o otkazivanju summita s Kanadom, nego o odgodi, a za zakazivanje novog summita, prema većini ocjena, trebat će najmanje tjedan dana.

U trenucima dok se milijuni građana u Europi i drugdje bore za svoje nacionalne interese i protiv potencijalno vrlo štetnih sporazuma CETA i TTIP, naša nova Vlada RH, koja se deklarira kao domoljubna, se za iste tzv. strateške sporazume zalaže već na svojoj prvoj svojoj sjednici.

Tri dana nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića na otvorenom dijelu sjednice donijela doslovno zadnju odluku u ovom sastavu – prijedlog pokretanja postupka za sklapanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i Europske unije (televizija N1) – parlament Valonske regije u Belgiji odlučio je uskratiti isto odobrenje svojoj federalnoj vladi.

I dalje je u tijeku internetska peticija koja se potpisuje diljem svijeta, a kako bi se spriječilo sklapanje tzv. TTIP-a. – Pozivamo institucije Europske unije i njezinih zemalja članica da […]