Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
POLITIKA
S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Nekome korist, nekome šteta:
Večeras se u Bruxellesu potpisuje CETA

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a – Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Izgleda kako će se večeras u Bruxellesu potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade na summitu europskih i kanadskih čelnika. Tako su barem na svojim twitter profilima objavili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i kanadski premijer Justin Trudeau, a onda prenijeli mediji. U međuvremenu je i na stranicama Europskog parlamenta o tom večerašnjem potpisivanju objavljena jedna rečenica: On 30 October, the EU and Canada sign a trade agreement, known as the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), a koju onda prati standardni propagandni materijal o neslućenom boljitku za EU i kanadski narod koji slijedi nakon ‘strateškog sporazuma’.

No stotine tisuće prosvjednika koji već dulje vrijeme prosvjeduju protiv CETA-e i TTIP-a ne slažu se s takvim stajalištem, već smatraju kako će večeras potpisani sporazum dovesti do niza negativnih posljedica za Europljane u području ljudskih i radničkih prava, zaštite okoliša i zdravlja ljudi itd.
Drukčije od njih razmišlja Justin Trudeau, kanadski premijer.
– Odlične vijesti, radujem se da ću biti tamo – reče on na twitteru.

Valonci naglo zavoljeli Sveobuhvatni sporazum

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio “zeleno svjetlo” parlamenta belgijske pokrajine Valonije.
No iz nekog razloga je valonski parlament u petak promjenio svjetlo na semaforu, te dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovoni s Kanadom.
– Cilj je ostvaren – ustvrdio je tada zadovoljni Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.
Vrlo aktivni u zagovaranju navedenog sporazum su bili i hrvatski poltičari, od kojih većina, kako se dalo naslutiti, i nisu bili previše zainteresirani za sadržaj istoga.
Neki od njih su pak bili vrlo dobro upućeni, posebice bivši tehnički premijer Vlade RH i kanadski biznismen Tihomir Orešković, koji je isposlovao suglasnost hrvatske države na posljednjoj sjednici Vlade RH pod njegovim predsjedanjem i to – na posljednjoj točki dnevnog reda. (vidi tekst).
Predsjednica RH također voli Kanadu i CETA-u (foto Ured predsjednice)

Predsjednica RH također voli Kanadu i CETA-u (foto Ured predsjednice)

 

No jasno je kako bi to na njegovom mjestu učinili i drugi političari da su tom u trenutku bili na vlasti, primjerice SDP sa satelitima, od kojih se nitko nije oglasio rječju kritike ili je propitivao sadržaj navedenog sporazuma.
I naša predsjednica RH je sretna zbog tog sporazuma, s obzirom da je u petak bila na ‘radnom ručku’ Kanadsko-hrvatske poslovne mreže.
– Vjerujem da je Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) Kanade i Europske unije u završnoj fazi. Zadnje vijesti nam govore kako ćemo iznaći načina da prevladamo najnovije zapreke. CETA je prirodan i logičan idući korak u odnosima Kanade i Europe, budući da je Kanada jedan od najstarijih i najbližih partnera Europe – reče vizionarski prekjučer predsjednica RH, čiji podulji govor oko navodnog sveobuhvatnog boljitka koji donosi ovaj sporazum možete vidjeti ovdje.

Raskid koji traje 20 godina

A što piše u Sveobuhvatnom sporazumu možete doznati više u ovom dokumentu na 2240 stranica, ispod sadržaja posljednje odluke tehničke Vlade RH pod tehničkim predsjedanjem tehničkog premijera T. Oreškovića.
Zanimljivosti radi, u članku 30. ovog sporazuma stoje završne odredbe koje govore o mogućnostima njegova raskida.
– ČLANAK 30.9.: Prestanak – 1. Stranka može okončati ovaj Sporazum upućivanjem pisane obavijesti o okončanju Glavnom tajništvu Vijeća Europske unije i kanadskom Ministarstvu vanjskih poslova, trgovine i razvoja, ili njihovim sljednicima. Ovaj Sporazum prestaje 180 dana od datuma takve obavijesti. Stranka koja upućuje obavijest o okončanju dostavlja primjerak obavijesti i Zajedničkom odboru CETA-e – piše tamo.
Malo je vjerojatno kako će ovako snažno ujedinjeni transatlanski političari koji su se iz nožnih prstiju upinjali da ostvare sporazum uskoro poslati ‘pisanu obavijest o okončanju’. No ako nekome to ipak padne na pamet, to se neće odnositi  na bitno osmo poglavlje ovog sporazuma koji se odnosi na ‘ulaganje’ – ono će biti na snazi još sljedećih 20 godina nakon toga.
– Neovisno o stavku 1., u slučaju prestanka ovog Sporazuma odredbe osmog poglavlja (Ulaganja) nastavljaju se primjenjivati 20 godina nakon datuma prestanka ovog Sporazuma u pogledu ulaganja provedenih prije tog datuma – stoji u sporazumu CETA koji će nekima donijeti korist, a za druge će biti šteta, kako su isticali njegovi kritičari, no koji će svejedno svečano biti potpisan večeras.
S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a – Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI