Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA / UKRATKO
S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Otkazan summit EU-Kanada na kojem se trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini (CETA)

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a - Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
TTIP CETA protest

Ilustracija/Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Summit čelnika EU-a i Kanade, na kojem se trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini (CETA) otkazan je, jer Belgija još nije dala suglasnost. Potpisivanju sporazuma protivi se belgijska regija Valonija. Belgijski dužnosnici ne govore o otkazivanju summita s Kanadom, nego o odgodi, a za zakazivanje novog summita, prema većini ocjena, trebat će najmanje tjedan dana.

U četvrtak ujutro, po četvrti put u posljednja 24 sata, sastali su se dužnosnici belgijskih regija i jezičnih zajednica kako bi usuglasili zajedničko stajalište o CETA-i.
Belgijski sustav predviđa da za potpisivanje međunarodnih sporazuma savezna vlada treba dobiti suglasnost svih federalnih entiteta. Za sporazum s Kanadom nedostaje suglasnost frakofonog dijela Belgije.
Belgija je jedina od 28 zemalja EU-a koja ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade Valonije, regije s 3,6 milijuna stanovnika.
Pregovori između kanadske ministrice trgovine Chrystia Freeland i vlade belgijske regije Valonije o rješavanju problema koji su ispriječili potpisivanju sporazuma EU-Kanada o slobodnoj trgovini završili su prošlog tjedna neuspjehom.
Valonija odbija dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje toga sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode, što dovodi u pitanje plan da se sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) koji je trebao biti potpisanovog tjedna u Bruxellesu.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da građani EU-a nisu uvjereni da europski pregovarači sklapaju takve sporazume u njihovu interesu.
„Naši su građani sve više zabrinuti u vezi s pitanjem jesu li pregovori u njihovu interesu. Bojim se da nećemo više moći pregovarati o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini ako u praksi ne pokažemo da smo vrlo ozbiljni u pogledu zaštite europskih potrošača, radnika i tvrtki“ rekao je Tusk.
Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker pak smatra da „ne treba očajavati“ i da očekuje da će se pronaći rješenje.
Belgijska savezna vlada već danima, zasad bezuspješno, pokušava uzaludno uvjeriti frankofonu regiju Valoniju, koja blokira belgijsko potpisivanje CETA, kao i čitave Europske unije, da se predomisli i potpiše sporazum. No, začudo, stanovnici Valonije razmišljaju svojom glavom i propituju moguće posljedice sporazuma za razliku od hrvatkog automatskog prihvaćanja odluke o pokretanju postupka za sklapanje CETA-e.
Prema belgijskim medijima, postignut je napredak u usuglašavanju stajališta, ali još nema jedinstvenog s kojim bi belgijski veleposlanik pri EU-u mogao doći na sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a.
Nakon što Belgija dovrši svoje interne konzultacije i ako dođe s jedinstvenim stajalištem, tada se i ostale zemlje EU-a moraju izjasniti je li im prihvatljivo to stajalište. U slučaju pozitivnog odgovora, čelnici EU-a dobivaju pravo za potpisivanje CETA-e.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI