Zanimljivo događanje pod nazivom”Buša na pjatu” Kistanje je nakratko pretvorilo u epicentar hrvatske gastrononije. U organizaciji Šibensko-kninske županije, županijske Turističke zajednice i Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja održana je hvalevrijedna, po mnogočemu jedinstvena, dvodnevna manifestacija Taste like Kistanje – Buša na pjatu, koja je u srce Bukovice dovela poznate hrvatske chefove Davida Skoku i Matu Sučića. Bio je tu Master class dvaju chefova s ciljem prezentiranja mesa buše iz domaćeg uzgoja i njegova promoviranja kao bitnog dijela lokalne, ne samo turističke, ponude. A uz dobro, majstorski priređeno jelo, na red su došla i lokalna vina…
Master class su vodili renomirani chefovi Skoko i Sučić za prijavljene kuhare i voditelje restorana, željne novih kulinarskih znanja i vještina, a tko god je na ovu prvorazrednu manifestaciju došao, gladan nije mogao ostati. Jer, nakon “učenja” u radionicama Skoke i Sučića, slijedila je degustacijska prezentacija jela od raznih pozicija mesa buše uz sparivanje s lokalnim vinima za što je bio zadužen, kako i spada na ovakvom događanju- sommelier.
Sudionicima radionica prezentirana je priprema buše, mesa koje potječe od najkvalitetnijih grla goveda iz prirodnog ekstenzivnog i ekološkog uzgoja na najzdravijim ličkim pašnjacima, nedaleko Gospića. Kuhali su nekoliko jela od ove nedovoljno prepoznate i našim restoranima i turistima nedovoljno prezentirane namirnice.
Master class je organiziran 7. lipnja u reprezentativnom prostoru kuhinje Ruralnog poduzetničkog inkubatora Krka Kistanje, a 8. lipnja se skuhano moglo degustirati i izvan radionice. Inače, u sklopu ove dvodnevne manifestaicje je održan i panel o temi „Održivost uzgoja buše i valorizacija mesa buše “, na kojem su sudjelovali profesor Ante Ivanković, chef David Skoko, župan Marko Jelić, predstavnici udruge uzgajivača buše, voditelji i chefovi restorana, sommelieri, predstavnici obrtničke komore i udruženja ugostitelja.
Drugog dana druženja s vrsnim hrvatskim chefovima, 8. lipnja, u Eko centru Kistanje priređena je javna prezentacija četiri jela od mesa buše i prezentacija lokalnih vina. Porcija buše mogla se dobiti po popularnim cijenama, za 5 eura, a vino za 3 eura. A sve je na kraju začinio duo “Old Road” svojim osebujnim glazbenim repertoarom. Bio je to za Kistanjce i sve njihove goste vikend za pamćenje. Šteta što takvih vikenda nema više…
A kako je sve to izgledalo, pogledajte u našoj foto-galeriji.