Neovisni novinarski portal
13.12.2024.
gastronomija / šibensko-kninski kutak
Taste like Kistanje: Chefovi Skoko i Sučić u Kistanjama, “buša na pjatu “…

Taste like Kistanje:
Chefovi Skoko i Sučić u Kistanjama, “buša na pjatu “…

Zanimljivo događanje pod nazivom”Buša na pjatu” Kistanje je nakratko pretvorilo u epicentar hrvatske gastrononije. U organizaciji Šibensko-kninske županije,  županijske Turističke zajednice i Općine Kistanje,  7. i 8. lipnja održana je hvalevrijedna, po mnogočemu jedinstvena, dvodnevna manifestacija  Taste like Kistanje – Buša na pjatu,  koja je u srce Bukovice dovela poznate hrvatske chefove Davida Skoku i Matu Sučića. Bio je tu Master class dvaju chefova s ciljem prezentiranja mesa buše iz domaćeg uzgoja i njegova promoviranja kao bitnog dijela lokalne, ne samo turističke, ponude. A uz dobro, majstorski priređeno jelo,  na red su došla i lokalna vina…

Master class su vodili renomirani chefovi Skoko i Sučić za prijavljene kuhare i voditelje restorana, željne novih kulinarskih znanja i vještina, a tko god je na ovu prvorazrednu manifestaciju došao, gladan nije mogao ostati. Jer, nakon “učenja” u radionicama Skoke i Sučića, slijedila je degustacijska prezentacija jela od  raznih pozicija mesa buše uz sparivanje s lokalnim vinima za što je bio zadužen, kako i spada na ovakvom događanju-  sommelier.

Sudionicima radionica prezentirana je priprema buše, mesa koje potječe od najkvalitetnijih grla goveda iz  prirodnog ekstenzivnog i ekološkog uzgoja na najzdravijim ličkim pašnjacima, nedaleko Gospića.  Kuhali su nekoliko jela od ove nedovoljno prepoznate i našim restoranima i turistima nedovoljno prezentirane namirnice.

Master class je organiziran 7. lipnja u reprezentativnom prostoru kuhinje Ruralnog poduzetničkog inkubatora Krka Kistanje,  a 8. lipnja se skuhano  moglo degustirati i izvan radionice.  Inače, u sklopu ove dvodnevne manifestaicje je održan i panel  o temi „Održivost uzgoja buše i valorizacija mesa buše “, na kojem su sudjelovali profesor Ante Ivanković, chef David Skoko, župan Marko Jelić, predstavnici udruge uzgajivača buše, voditelji i chefovi restorana, sommelieri, predstavnici obrtničke komore i udruženja ugostitelja.

Drugog dana druženja s vrsnim hrvatskim chefovima, 8. lipnja, u Eko centru Kistanje priređena je javna prezentacija četiri jela od mesa buše i prezentacija lokalnih vina. Porcija buše mogla se dobiti po popularnim cijenama,  za 5 eura, a vino za 3 eura.  A sve je na kraju začinio duo “Old Road” svojim osebujnim glazbenim repertoarom.  Bio je to za Kistanjce i sve njihove goste vikend za pamćenje. Šteta što takvih vikenda nema više…

A kako je sve  to izgledalo, pogledajte u našoj foto-galeriji.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI