Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
kretenokracija
Lijepi prizor sa Svetog Ilije (foto TRIS/G. Šimac)

Vladavina kretena:
Mladi Orebića ustaju protiv gramzivosti i namjere gradnje ceste, žičare i apartmanskog naselja na pelješkom vrhu Sveti Ilija

Lijepi prizor sa Svetog Ilije (foto TRIS/G. Šimac)

Čini se kako nema kraja domaćoj beskrupuloznosti, gluposti, gramzivosti… Nakon posvemašnog uništavanja obale i primorja, gradova, šuma , poljoprivrednog zemljišta… na red pomalo dolaze i hrvatske planine.  Biokovo, Kozjak, Velebit, Dinara… i druge planine već su pod udarom štetnika potpomognutih potkapacitiranim i lakomim lokalnim i državnim političarima. Kako upozoravaju već dulje vrijeme stanovnici Pelješca i drugi, nečije prljave zamisli za zgrtanjem profita zaradom sada uključuju i devastaciju brda-planine Sveti Ilija iznad Orebića: tamo je netko osobito drzak naumio sagraditi apartmansko naselje (!) na najvišem vrhu Pelješca, mjestu odakle se prostire vjerojatno jedan od najljepših panoramskih pogleda u Hrvatskoj, a prije toga do vrha probiti teškom građevinskom mehanizacijom cestu, te k tome još instalirati i žičare.

No tome su se usprotivili žitelji Pelješca koji razmišljaju o dugoročnom opstanku, a ne isključivo o brzoj zaradi nekolicine povlaštenih u sprezi s građevinarima. Među takvima je i Udruga mladih Orebić koja je pokrenula i peticije kojima prikupljaju potpise kako bi ukazali lokalnim i državnim vlastima kako se radi o izuzetno štetnoj ideji od koje treba bez pogovora odustati, te ostaviti planinu Sveti Ilija ‘na miru’.

Mnogi su i ranije strahovali kako će novi pelješki most Pelješcu dugoročno dovesti više štete i nevolje nego koristi koristi, jer će ga približiti i učiniti dostupnijim i lakšim plijenom raznim mešetarima i megalomanima.

No pritom takvima u Hrvatskoj često pomažu i državna poduzeća. npr. Hrvatske šume, probijajući puteve  u nepristupačnim dijelovima s pojašnjenjem kako se radi o protupožarnim putevima. Orebićani kazuju i kako ih se već neko vrijeme nastoji odvratiti od šetnje brdom postavljanjem upozorenja kako je ‘lov u tijeku’ , pa i u tome vide namjeru privatizacije svetog Ilije.

Pelješac s vrha Sveti Ilija (foto TRIS/G. Šimac) -Radi se o namjeri Hrvatskih šuma da probiju cestu na brdo Sv. Ilija na Pelješcu. U isto vrijeme u prostornom planu Županije DNŽ stoje i dvije žičare na Iliju. U idejnom projektu žičare, koji je predstavljen 2018. godine, planirana je i izgradnja apartmanskog naselja na vrhu. Sve zajedno predstavlja predstojeću nezamislivu devastaciju jednog od našeg najvećeg prirodnog blaga. Navodni požarni put ne bi bio sporan da nismo upoznati da će taj put najmanje bit požarni nego već put za devastaciju i buduću okupaciju svetog Ilije kakvog poznajemo i kakvog bi trebali očuvati. Jer Ilija i priroda pripadaju i budućim generacijama. Naša borba ne prestaje dokle god Hrvatske šume ne povuku suludi plan probijanja “požarnog puta “ za novu građevinsku zonu – ističu u Udruzi mladih Orebić.

Priredili su peticije na papiru i ne  internetu i već su dobili značajnu podršku mještana Pelješca i čitave Hrvatske, ali i turista koji desetljećima dokaze jer cijene ljepote Hrvatske  od kojih neke, kako primjećuje jedan od njih u komentaru, već postaju daleka prošlost…

-Poštovani članovi uprave Hrvatskih šuma, poštovani voditelju UPŠ Split i poštovani upravitelju šumarije Korčula, potpisnici ove peticije, ovim putem od vas zahtijevaju da odmah i u potpunosti odustanete od daljnje izgradnje puteva od brda Pišćet prema Sv. Iliji. Brdo Sv. Ilija, kao oaza netaknute prirode, predstavlja neprocjenjivo blago prirodne baštine. Ako je sačuvamo netaknutu, u budućnosti će biti i još dragocjenija. Bilo kakvom daljnjom izgradnjom cesta prema Sv. Iliji ova oaza biti će nepovratno uništena. Naša i Vaša je dužnost da je zaštitimo! – stoji u pozivu na potpisivanje navedene peticije.

Vrh Sveti Ilija na Pelješcu (foto TRIS/G. Šimac)

Hoće li peticija pomoći da se svijesti dozovu oni koji odlučuju i koji su uopće dopustili da ovakva ideja bude predmet prostornog planiranja? S obzirom na to čemu svjedočimo od neprosvijećenih pripadnika lokalne i državne vlasti, onih kojima je brzi profit na temelju javnog dobra ispred opće koristi, to baš i nije za očekivati.

-Preko 1200 na online peticiji i preko 1000 potpisa na papiru nam govori da Svetog Iliju trebamo zaštiti a ne devastirati. Hvala Vam svima ali naša borba ne prestaje dokle god Hrvatske šume ne povuku suludi plan probijanja “požarnog puta “ za novu građevinsku zonu. Hvala i svim stranim državljanima koji su svojim potpisom i komentarom dali do znanja koje blago imamo te kako ga pod svaku cijenu treba obraniti od bilo kakve ljudske gramzivosti. Hvala svim planinarskim društvima iz svih krajeva hrvatske na pomoći i potpori – zahvaljuju iz Udruge mladih Orebić. 

Dakle, kretenokracija ili vladavina kretena i lopova, recimo to tako, ne prestaje. Nema toga što bezidejni štetnici u pozicijama moći ne bi uništili radi profita, usput se busajući u lažna domoljubna prsa.

I pritom im ništa nije sveto.

Pa čak ni Sveti Ilija.

Lijepi prizor sa Svetog Ilije

Korčula viđena iz vinograda na obroncima Pelješca (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI