Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
izborište
U izborna povjerenstva imenovano preko 7600 članova : Najveća naknada za članove povjerenstva u 3. izbornoj jedinici, stalnim članovima po 1390 eura!

U izborna povjerenstva imenovano preko 7600 članova :
Najveća naknada za članove povjerenstva u 3. izbornoj jedinici, stalnim članovima po 1390 eura!

Zadnji je dan kampanje za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja. U utorak je predizborna šutnja, a u srijedu tko što voli, nek’ izvoli. Kako bilo, izborni postupak servisirat će preko 7600 osoba imenovanih u izborna povjerenstva za provedbu izbora za novi saziv Hrvatskog sabora. Njihov angažman skupo će nas koštati, čak 3.1 milijun eura, kako je javnost informiralo Državno izborno povjerenstvo ( DIP )…

Dakle, izborna povjerenstva su imenovana za 11 izbornih jedinica, u 556 općinskih i gradskih jedinica, a sva imaju svoj stalni i prošireni sastav, izvijestila je Hina a prenosi N1, pri čemu ih je u stalnom sastavu 3.402, redom suci i ugledni pravnici, a u proširenom ih je 4.229 koji ne moraju biti iz redova pravničke struke.

No, kako to u pravilu kod nas biva, oni koji imaju najviše, najviše i dobivaju, pa je tako  naknada za rad članova povjerenstava, kako je odredio DIP, itekako privlačna.  Najvišu naknadu dobit će članovi povjerenstva u 3. izbornoj jedinici ( kriterij  za naknade je broj izbornih povjerenstava i broj biračkih mjesta u svakoj jedinici ), gdje će stalnih 6 članova za taj angažman dobiti svaki po 1.390 eura neto, a članovi šireg sastava po 695 eura.

Najlošije će proći članovi povjerenstva u 1. izbornoj jedinici ( zagrebačkoj ), po 950 eura stalni, a po 475 eura članovi proširenog sastava.

S obzirom na DIP-ov kriterij za određivanje naknada za općinska i gradska izborna povjerenstva ( broj biračkih mjesta ) najveće naknade primit će povjerenstva u Varaždinu, u 3. izbornoj jedinici- po 590 eura neto za stalne članove i 295 za širi sastav ), zatim u Čakovcu i Ivancu ( 480, odnosno 240 eura ), a najtanji honorar primit će povjerenstva u općini Dekanovec ( 280, odnosno 140 eura ).

DIP-ov kriterij za određivanje naknade za općinska i gradska izborna povjerenstva bio je broj biračkih mjesta na području svake pojedine općine, odnosno svakog grada, s tim da je gradskim povjerenstvima u kojima će se prikupljati izborni materijal, naknada veća 20 posto.

U 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina, a čini je cijela Hrvatska, članovi stalnog sastava izbornog povjerenstva dobit će naknadu u iznosu od 800 eura svaki, dok je za članove stalnog sastava Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba ( 1., 2. i 6. izborna jedinica )rezervirano po 1000 eura svakome.

Nije ni čudo da tek rijetki ( ako i ima takvih ) odbiju priliku da za jednokratni izborni angažman zarade od jedne do nekoliko prosječnih hrvatskih mirovina…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI